Ekstra penger i trange tider

Slik får du kjapt og enkelt mer penger på kontoen.

Publisert
Sist oppdatert

Er du glad i å lese, kan du få penger ved å skrive bokanmeldelser. Har du stor hage, hvorfor ikke leie ut en del av den? Eller har du et trådløst nettverk, kan du tjene penger ved at andre logger seg på.

Er du litt kreativ, er det mange måter å få seg en biinntekt på. Vi har plukket ut noen av mulighetene som finnes til å tjene litt ekstra - alt fra noen beskjedne femtilapper til flere titalls tusen kroner.

Skriv inn dine tips nederst i artikkelen!

Gode tider for utleiere

Trenger du sårt litt ekstra penger, bør du se på boligen din, og finne ut om du kan leie ut hele eller deler av den. Har du et eget hus, kan det jo hende du kan kanskje leie ut underetasjen.

Gjennomsnittlig leiepris for en bolig i Oslo var 9.800 kroner i 2007. Det tilsvarer 115.200 kroner i året for en utleier, før skatt.

Mange velger også kollektivløsninger, der en får noen til å flytte inn i boligens rom og dele leiligheten. Høye boligpriser har ført mange inn i leiemarkedet, samtidig som leieprisene har gått dramatisk opp, så det burde være mulighet til å dra inn ekstra penger på denne måten. Ekspertene mener at leieprisene vil gå betydelig opp også i 2008, så her er det penger å hente!

- Krise for leieboere

Husk at leier du ut en hybel eller et rom som er en del av boligen din, og som i areal utgjør en mindre del enn den delen du selv bor på, må du ikke betale skatt. Det er også en forutsetning at du selv bor i deler av boligen, for å slippe skatt på utleieinntekt.

Garasjeplass sentralt i Oslo til leie for 1.400 kroner i måneden. Faksimile: Finn.no
Garasjeplass sentralt i Oslo til leie for 1.400 kroner i måneden. Faksimile: Finn.no Vis mer


Kvitt deg med garasjen

Sentrumsnær garasjeplass er gull verdt. Enten om du velger å selge den eller leie den ut. Vi fant en garsjeplass på Marienlyst i Oslo til salgs for 290.000 kroner.

En garasjeplass vil gjøre leiligheten din mer attraktiv ved salg, derfor er det ikke så rart om du vil vegre deg for å selge den. Da kan du velge å leie den ut. I Oslo leies det ut garasjeplasser til rundt 1.400 kroner i måneden. Det vil gi en ekstrainntekt på 16.800 kroner per år.

Hvis du leier ut en garasjeplass som tilhører leiligheten din, skal du normalt ikke betale skatt av inntekten, ifølge Skatteetaten.

Gjør plenen om til campingplass

Mens vi er inne på leie, kan du også se på andre muligheter til å få inn litt penger. Har du en fritidsbolig kan du leie den ut når du ikke bruker den. Du kan leie ut hytten eller fritidsboligen din for inntil 10.000 kroner i året, uten å betale skatt. Overstiger lånesummen 10.000 kroner betaler du 28 prosent skatt av 85 prosent av den del av inntekten som overstiger dette beløpet.

Du kan også leie ut deler av hagen din skattefritt. Kanskje noen trenger et sted å campe for en natt? Men pass på at du ikke reklamerer for utleie av campingplass, for da må du betale skatt som om det var en næringsvirksomhet.

Les mer her.

Bli bokanmelder

Bokkilden.no har en ordning hvor de betaler deg for å skrive omtale av bøkene de selger. Alt du trenger å gjøre er å skrive en anmeldelse på 100-200 ord. Når redaktøren har godkjent anmeldelsen vil du få 20 kroner for jobben. Riktignok må disse pengene bli brukt til å handle på bokkilden.no, men leser du mye, og skriver fort, er det lett å skaffe seg noen billige bøker på denne måten.

Mer informasjon finner du på Bokkildens nettsider.

På Deltidsjobb.no og Finn.no finner du tusenvis av deltidsjobber som bare ligger og vente5r på deg. Foto: Colourbox.com
På Deltidsjobb.no og Finn.no finner du tusenvis av deltidsjobber som bare ligger og vente5r på deg. Foto: Colourbox.com Vis mer


4.300 deltidsjobber

Deltidsjobbing er en mulighet for å skaffe raske penger. Er du frilanser, for eksempel, kan du også dra nytte av nye skatteregler. For fra 1. januar i år gikk summen for hva du kan tjene skattefritt fra per arbeidsgiver opp fra 1.000 til 2.000 kroner. Har du mange oppdragsgivere, kan du med andre ord nyte godt av de nye skattereglene.

Det burde ikke være problemer å få seg en ekstrajobb, dersom en ønsker det. På Finn.no ligger det for øyeblikket cirka 4.300 deltidsstillinger, og på Deltidsjobb.no kan du lete gjennom i overkant av 1.800 stillinger.

Arbeidsledigheten i 2007 lå på beskjedne 1,6 prosent, og det er mangel på arbeidskraft i en rekke sektorer i landet.

Les også: Er lav arbeidsledighet et problem?

Din mening er gull verdt

Eller kanskje ikke gull, men i hvert fall noen kroner. Ulike analyseselskaper er villige til å gi deg penger eller gavekort om du svarer på noen spørreundersøkelser. Norstat Panel er et eksempel på en slik tjeneste. Der får du tildelt poeng for hver undersøkelse du besvarer. Poengene fungerer som gavekort, hvor du kan kjøpe produkter i deres egen nettbutikk, eller donere pengene til veldedige formål.

Ciao Surveys kan du få opptil 50 kroner for hver undersøkelse du fullfører. I tillegg får du 5 kroner for hver person du verver til å delta på undersøkelsene.

NB! DinSide tar ikke ansvar for innholdet på eksterne lenker.

Selg sofaen

Bruktmarkeder på nett kan være rene gullgruver. Om du har ting du ikke trenger, hvorfor ikke legge dem ut på en av disse nettsidene. Finn.no, Zett.no er to eksempler på populære bruktmarkeder, mens QXL og Netthandelen er eksempler på nettauksjoner.

Sjekk Gjerrigknark.com for flere måter å tjene penger på.

Gratis på Finn

Tilby trådløst nett

Har du et usikret trådløst nettverk hjemme kan andre som er i nærheten logge seg på og bruke nettverket ditt. Men hva om du kunne få penger hver gang noen logger seg på nettet ditt?

Zlip.no opplyser på sine nettsider at ved å melde deg inn i Zlip vil du kunne motta 5 kroner hver gang noen logger seg på ditt eget nettverk. Dette skal, ifølge bedriften, være godt for deg, siden du tjener penger, og godt fordi det blir flere trådløse nettverk å velge mellom. DinSide har forøvrig ikke testet løsningen, og kan ikke gå god for at den fungerer som den skal.

Her er de åpne nettverkene

Legathåndboken

Til slutt burde du sjekke Legathåndboken, hvor du finner ca 2.300 skattefrie stipender og legater til utdanning og forskningsprosjekter. Legathåndboken koster 295 kroner, og kan bestilles gjennom denne nettsiden.

De rareste legatene

Kilder/inspirasjon: Skatteetaten, Gjerrigknark.com, DinSide.no, Telegraph.co.uk, Boligbygg/Oslo kommune

AKTUELT:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer