Strømpriser:

Ekstrempriser i hele dag

Dobbel prisrekord - i dag bør du virkelig vurdere hva du gjør når.

EKSTREMT: Med unntak av én time, ligger strømprisen på over 4 kroner per kWh fra klokka 07 til 20 i dag. Foto: Pål Joakim Pollen
EKSTREMT: Med unntak av én time, ligger strømprisen på over 4 kroner per kWh fra klokka 07 til 20 i dag. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skriver 20. desember i kalenderen, og i dag settes det to prisrekorder på strøm i Sør-Norge. Det er nemlig døgnet med den høyeste gjennomsnittsprisen i moderne tid, og i timen fra 18-19 er dessuten timeprisen rekordhøy.

I de mer nordlige regionene, altså typisk Molde, Trondheim og Tromsø er prisen også nesten tredoblet fra søndag, men fortsatt langt lavere enn i sør, med gjennomsnittpris på 73 øre gjennom døgnet.

Over 4 kroner i nesten hele dag

For i Sør-Norge er gjennomsnittsprisen på hele 390 øre per kilowattime gjennom døgnet, altså fra midnatt til midnatt. Det er hele 70 øre over rekorden fra 29. november.

Men som du ser i grafen under, er det mange timer der strømprisen er vanvittig høy i dag:

Frem til klokka 06 i dag tidlig lå den på rundt to kroner kilowattimen, før den gjorde et byks oppover, og med unntak av timen fra 12-13 ligger den faktisk over fire kroner per kilowattime helt fra klokka sju om morgenen til åtte på kvelden. I tillegg kommer nettleie, som ikke er regnet inn i prisene over.

Den verste timen, fra 18-19, koster strømmen 575 øre. Dusjer du rett før, slik at varmtvannsberederen varmer opp vannet etterpå, må du regne med rundt 45 kroner for en 10 minutters dusj uten sparedusjhode, om vi også regner med nettleie, samt avgift for vann og avløp, basert på gjennomsnittskommunen.

Og med over seks kroner per kilowattime inkludert nettleie, betyr det med andre ord at en stor elbil som lades hjemme de verste timene i dag fort bruker strøm for over 15 kroner mila, altså mer enn de fleste fossildrevne biler, selv med dagens høye drivstoffpriser.

Dessverre ser det ut til at de vanvittige strømprisene vil fortsette denne uka. Det er meldt lavere temperaturer de neste dagene, samt lite vind i Tyskland, som i stor grad påvirker strømprisene i Sør-Norge.

Skremmer nordmenn

De høye strømprisene har gjort sitt inntrykk på nordmenn. I en undersøkelse utført av Kantar sier 38 prosent av de spurte at de må stramme inn på andre utgifter for å betale strømregningen, og sju prosent mener de vil trenge hjelp for å gjøre opp for seg.

– Mange forbrukere er fortvilet nå, sier avdelingsleder Eva Fosby Livgard i Kantar, og trekker spesielt frem de yngre som de som får det tøffest:

– De siste ukene har vi hørt om studenter som må redusere på komforten – skru ned på innetemperaturen, dusje andre steder enn hjemme og som er forsiktige med matlagingen, sier hun og legger til at også aldersgruppen fra 30 til 45 år rammes særlig.

Undersøkelsen ble gjort i månedsskiftet november/desember, altså før regjeringen kom med sin strømkompensasjonspakke.

Denne pakken innebærer at regjeringen tar 55 prosent av strømregningen som overstiger 70 øre (eks mva). I tillegg reduseres elavgiften i vintermånedene, og det gis utvidet bostøtte i vintermånedene for dem som kvalifiserer for det.

Dette beregnes dog som et gjennomsnitt over måneden, så det er altså ikke slik at regjeringen dekker flere kroner av strømprisen de verste timene i dag.

Du kan selv sjekke hva du vil motta i strømkompensasjon her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer