- Ekstremsituasjon

Fyllingsgraden i vannmagasinene i sør er den laveste på 26 år og risikoen øker for strømrasjonering til vinteren.

LAVT: Fyllingsgraden i vannmagasinene i sør er den laveste på 26 år og risikoen øker for strømrasjonering til vinteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
LAVT: Fyllingsgraden i vannmagasinene i sør er den laveste på 26 år og risikoen øker for strømrasjonering til vinteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en ekstremsituasjon, sier konserndirektør Anders Gaudestad i Agder Energi til DN.

For hele strømområdet NO2, som omfatter Sørøst-Norge, er fyllingsgraden nå på 45,5 prosent. Den har ikke vært så lav på denne tiden av året siden 1996, ifølge NVE.

Forrige uke tok blant andre Senterpartiet og KrF til orde for stans i eksporten for å sikre nok vann til vinteren. Statnett anslo sist uke at det er en risiko på fem til 20 prosent for strømrasjonering til vinteren.

- Vi følger tett med på kraftsituasjonen fra dag til dag, og jeg vil ikke utelukke at det kan være aktuelt å innføre tiltak. Men det er viktig at valgene vi tar er gjennomtenkte, sier olje- og energiminister Terje Aasland til DN.

Mulige tiltak vil være å legge midlertidige begrensninger på kraftprodusentenes magasindisponering eller å innføre eksportrestriksjoner, opplyser statsråden. Departementet åpner også for en kombinasjon av disse to tiltakene.

Ta søndagsvasken nå

Tross lave fyllingsgrader, har denne søndagen faktisk flere timer med svært hyggelige strømpriser.

Etter en god periode med høye strømpriser, er prisene forholdsvis lave søndag formiddag og tidlig ettermiddag i den sørlige delen av landet.

NEI: Den smarteste måten å koke egg på er ikke i kjele - men i eggkoker, ifølge en svensk test. De har målt energiforbruket ved koking i eggkoker sammenliknet flere varianter av eggkoking i kjele. Selv om det går like raskt å koke egg i kjele på induksjonstopp som i eggkoker, bruker du faktisk 80 prosent mer strøm dersom du velger induksjonsvarianten. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Selv Sørlandet, som har skilt seg ut med spesielt høye priser de siste ukene, får noen timer med svært lave priser. Eller det vi frem til høsten i fjor ville omtalt som «normalpriser».

Fra midnatt har spotprisen ligget på under 100 øre per kilowattime i strømregionene rundt Oslo, Bergen og Kristiansand, og prisene holder seg slik fram til klokka 15 i ettermiddag, før den skyter i været utover ettermiddagen og kvelden. Dermed kan det være lurt for innbyggere i disse regionene å legge elbilladingen, klesvasken og ting som krever mer strøm, før klokka 15.

Mellom klokka 12 og 15 i dag er strømprisene på sitt laveste.
Mellom klokka 12 og 15 i dag er strømprisene på sitt laveste. Vis mer

Den billigste timen er mellom klokka 12 og 13 da strømprisen er nede i 29,44 øre per kilowattime. Timen etter er også spesielt rimelige drøyt 30 øre per kilowattime.

Midt-Norge og Nord-Norge har som kjent sluppet unna de høye strømprisene og også i dag er det svært lave priser i disse regionene.

Oppgitte priser er inklusiv moms, men uten nettleie, el-avgift og eventuelle påslag fra strømselskapet. Merk at med den nye nettleien kan det være lurt å spre forbruket utover dagen. Det kan du lese mer om her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer