Ekte mannfolk betaler ikke regningene

Sløvere enn damene. Slik forklarer ekspertene at menn står for de fleste inkassosakene i Norge. Ekte mannfolk betaler ikke regningene sine.

Publisert
Sist oppdatert

- Menn er litt sløvere enn damene, og tar ikke ting så høytidelig. Damene er mer perfeksjonistiske, sier Tore Widding, sjefanalytiker i kredittopplysningsselskapet CreditInform.

Ekte mannfolk betaler ikke regningene

  1. Test deg selv: Er du inkassobyråenes favorittkunde?


Mannfolka tar ting som de kommer. Damene planlegger.

Dobbelt så mange

Bakgrunnen er selskapets statistikk over saker som inkassofirmaene har sendt til domstolene. Tallene viser nemlig at menn står for nær 70 prosent av tilfellene.

- Gutta har dobbelt så mange inkassosaker som damene, sier Widding. Han peker på en annen årsak.

Menns andel av saker som går til rettslig inkasso. Tall fra CreditInform.
Menns andel av saker som går til rettslig inkasso. Tall fra CreditInform. Vis mer- Menn står oftere som ansvarlig når telefon- og Internett-abonnementer samt lån tegnes. De er flinkere til å skrive under, sier Widding.

Kjønnsroller

Dette er forklaringen til at antallet inkassosaker er flere for eldre menn enn for yngre menn. For gamlingene er kjønnsrollemønsteret tydeligst - menn skal ta seg av regningene.

Heldigvis var det en liten nedgang i antallet inkassosaker for menn fra 2001 til 2002. Nedgangen var størst for menn over 60 år, mens sakene ble flere for unggutter mellom 18 og 24 år. Unge blir dårligere betalere.

Damene ble noe mer uansvarlige, og hadde flere inkassosaker i samme periode.

Kvinners andel av saker som går til rettslig inkasso. Tall fra CreditInform.
Kvinners andel av saker som går til rettslig inkasso. Tall fra CreditInform. Vis merLikestilling

Til tross for kjønnsforskjellene får ikke kredittinstitusjonene lov til å bruke tallene når de kredittvurderer folk. Dette av likestillingshensyn.

- Det betyr faktisk at det blir litt lettere for menn å få innvilget kreditt og lån, og noe vanskeligere for damene, sier Tore Widding.

Menn har tradisjonelt hatt vanskeligere for å få kreditt enn damer.

Test deg selv: Er du i inkasso-faresonen?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer