Ekteskapet forlenger livet

Et lykkelig ekteskap er bra for hjertet, også i medisinsk forstand. Nå viser forskning at gifte kvinner har bedre helse enn sine ugifte venninner.

Publisert
Sist oppdatert

Ekteskapet forlenger livet
Et lykkelig ekteskap er bra for hjertet, også i medisinsk forstand. Nå viser forskning at gifte kvinner har bedre helse enn sine ugifte venninner.

Undersøkelsen som er gjennomført ved San Diego University viser til en lang rekke medisinske forskjeller mellom gifte og ugifte kvinner. Forskningen har hovedsakelig rettet seg mot middelaldrende kvinner som har vært gift over en lengre periode.

Lever lenger
Og tallenes tale er klar: Lykkelig gifte kvinner har det langt bedre både fysisk og psykisk enn ugifte kvinner. De lever også lenger enn sine single venninner. Ekteskapet ser ut til å føre med seg lavere kolesterolnivå, lavere blodtrykk og færre mentale problemer.

Selv om lange ekteskap ikke alltid forbindes med fred og harmoni er det de gifte kvinnene som også har best humør. Gifte kvinner er også mindre utsatt for problemer med depresjoner, aggresjon eller angst.

Mindre stress
Forskerne ved San Diego University kan ikke gi et helt klart svar på hvorfor disse forskjellene oppstår. En teori er at de gifte kvinnene opplever mindre stress fordi de har en økonomisk og sosial støtte i hverdagen som deres ugifte medsøstre ikke har.

Det er derimot interessant å legge merke til at helsegevinsten bare kommer frem hos de som har et godt ekteskap. Kvinner som lever i et ulykkelig ekteskap løper akkurat samme risiko som ugifte kvinner for forskjellige hjerteproblemer og lavere levealder. Hva mannen får ut av et langt ekteskap er derimot ikke kartlagt i denne undersøkelsen.

Kilde: Daily Express

Mozon 17.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer