Statsbudsjettet 2019

Elavgiften reduseres - se hva det vil bety for deg

Regjeringen foreslår å senke elavgiften i sitt forslag til statsbudsjett.

STATSBUDSJTTET 2019: Regjeringen vil senke elavgiften. Foto: Hans A Vedlog/NTB scanpix
STATSBUDSJTTET 2019: Regjeringen vil senke elavgiften. Foto: Hans A Vedlog/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For 2019 foreslås det at avgiften reduseres med 1 øre per kWh ut fra prisjustert sats.

Redusert sats settes opp til 0,5 øre per kWh.

Også i 2018 ble elavgiften satt opp.

Strømregningen du betaler dekker mer enn det faktiske forbruket ditt. I tillegg til de rene strømutgiftene betaler du også for overføring av strøm (nettleie), samt avgifter til staten: El-avgift og moms.

Fiskal avgift

Særavgift på elektrisk kraft ble innført i 1951. Avgiftsgrunnlag og avgrensninger er endret en rekke ganger, men siden 2004 har avgiftsstrukturen i hovedtrekk ligget fast. Det skal betales avgift for elektrisk kraft som leveres i Norge enten den er produsert innenlands eller innført.

Avgiften er i hovedsak fiskalt begrunnet, men skal også bidra til å begrense energiforbruket.

Ordinær sats for 2018 er 16,58 øre per kWh.

I perioden 2014–2016 ble elavgiften satt opp med vel 3,5 øre per kWh.

På grunn av lave kraftpriser betalte husholdningene likevel mindre for strøm enn i de foregående årene.

Strømprisen har økt betydelig gjennom 2018, men er likevel en del lavere enn tidligere pristopper.

- Redusert elavgift bidrar til elektrifisering av samfunnet

Energi Norge mener dette er et positivt signal om at regjeringen vil ta større hensyn til strømkundene og elektrifisering som klimatiltak.

– Rapporten fra FNs klimapanel som ble fremlagt i dag, viser at det haster med å redusere utslippene. Den urimelige og økende skattleggingen av klimavennlig energibruk er noe vi har tatt opp flere ganger, senest i sommer da strømprisene var uvanlig høye. Nå opplever vi for første gang i historien at avgiften settes ned. Det er et skritt i riktig retning, og en utvikling som bør fortsette, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Dette er forslaget til statsbudsjett

Budsjettet som legges frem nå, er et forslag til statsbudsjett, som legges frem for Stortinget. Det legges alltid frem i begynnelsen av oktober året før budsjettåret, og derfor omtales det som Statsbudsjettet 2019.

Statsbudsjettet legges frem sammen med nasjonalbudsjettet som redegjør for de samfunnsøkonomiske betraktningene som ligger til grunn for budsjettet. Forslaget til statsbudsjett skal deretter behandles av Stortinget, og kommer med endringer.

Stortinget vedtar det endelige budsjettet, som da blir bindende for regjeringen og dermed for statsadministrasjonen. Revidert nasjonalbudsjett kommer i mai 2019.

Vanlige strømkunder betaler i dag 16,58 øre per kilowattime i forbruksavgift, bedre kjent som elavgiften.

Den foreslås nå redusert med én øre etter prisjustering, til 15,83 øre.

Det betyr nærmere 200 kroner i redusert elavgift årlig (inkludert mva.) for en kunde med et vanlig forbruk på 20.000 kilowattimer.

– Bruk av strøm blir stadig viktigere for å kutte skadelige klimagassutslipp i transportsektoren, industrien og andre sektorer. Vi ser at både biler, busser, lastebiler og til og med fly elektrifiseres. Det er derfor svært positivt at regjeringen også foreslår å øke Enovas bevilgninger med 345 millioner kroner til å redusere fossil energibruk, særlig i transportsektoren. Vi mener dette også har potensial til å utvikle nye arbeidsplasser og økonomisk vekst i Norge, påpeker Ulseth.

Strømkundene betaler årlig over 14 milliarder kroner i elavgift, inkludert mva.

De siste ti årene har avgiften økt med 60 prosent - mer enn det dobbelte av prisveksten i samme periode. Strømkundene betaler i tillegg Enova-avgift, elsertifikater og merverdiavgift på det hele. I perioder har avgiftene utgjort hele 40 prosent av strømregningen – som ellers består av strøm og nettleie.

– Det er åpenbart at politikerne har brukt år med lave strømpriser til å øke elavgiften. I år har den rekordtørre sommeren og markedsutviklingen i Europa sendt prisene til værs. Da er det prisverdig at regjeringen tar grep for å dempe avgiftene. Det kommer strømkundene til gode og vil bidra til at Norge kan bli verdens første fornybare og fullelektriske samfunn, sier Ulseth.

Her finner du alle sakene våre om statsbudsjettet 2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer