Nettleie

Elbillading kan bli dyrere – om ettermiddagen

Det kan bli dyrere å lade elbilen på tider av døgnet der presset mot strømnettet er stort, ifølge NVE-direktør Kjetil Lund.

EFFEKTPRISING: Norges vassdrags- og energidirektorat foreslår å gjøre nettleia høyere på tider av døgnet det er høyt strømforbruk.Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix
EFFEKTPRISING: Norges vassdrags- og energidirektorat foreslår å gjøre nettleia høyere på tider av døgnet det er høyt strømforbruk.Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag la Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fram forslag til nye regler for hvordan nettleien for strøm skal bli i årene fremover. Et av forslagene er høyere nettleie på tider av døgnet med høyt strømforbruk.

– Forslaget vil ikke få store konsekvenser for de aller fleste. Det er et forslag som gjør at du kan spare en del over tid ved å fordele forbruket bedre gjennom døgnet og gjennom uka, sier NVE-direktør Kjetil Lund til NRK.

NVE foreslår tre modeller:

  • Målt effekt: Kunden betaler for den høyeste daglige forbrukstoppen (døgnmaks).
  • Abonnert effekt: Kunden betaler for den nettkapasiteten kunden normalt bruker. Når du bruker mer kapasitet enn dette, betaler du noe ekstra.
  • Sikringsdifferensiert nettleie: Kunden betaler ut ifra hvor stort forbruk kunden kan ha på en gang, det vil si basert på hvilken sikringsstørrelse du har.

Nettleien utgjør om lag en tredel av strømprisen og finansierer kostnaden til strømnettet på om lag 27 milliarder kroner i året. Lund påpeker at stadig flere bruker mye strøm på en gang, og at utviklingen av elbiler, elbusser og elferjer innebærer behov for nye investeringer i nettkapasitet.

– Det er en utvikling som setter strømnettet vårt under press, sier Lund.

En ekstern NVE-rapport viser at det kan medføre en ekstraregning på 11 milliarder kroner hvis alle skal lade elbilen rett etter jobb, skriver NRK.

Elbilforeningen er ikke enig i NVEs analyse.

– Debatten baserer seg feilaktig på et premiss om at vi står i fare for å få en hel bilpark som lader klokka 16, men over halvparten av alle elbilister lader normalt om natta, sier Erik Lorentzen, leder for fag og rådgiving i Norsk elbilforening, til NTB.

Også organisasjonen Huseierne er kritisk til NVEs forslag. De frykter det vil bli mer komplisert og dyrere å være strømkunde.

– Tusenvis av norske husstander som allerede har investert i ENØK-tiltak som isolering og varmepumpe, vil sitte igjen med høyere strømregning enn i dag, sier energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseierne til NTB.

Öberg etterlyser dokumentasjon på at det er kapasitetsproblemer i nettet.

– Det må på plass før man straffer forbrukerne, sier hun.

Energi Norge er positive til forslaget fra NVE.

– For å utnytte kapasiteten i strømnettet bedre, må vi premiere strømkunder som jevner ut forbruket sitt gjennom døgnet, uten at det skal gå ut over komfort eller sikkerhet. Det gjør at vi kan redusere investeringene i nettet og dermed holde nettleien lavere for alle strømkunder. Derfor hilser vi en ny nettleie velkommen, sier Kristin H. Lind, direktør for nett og entreprenør i Energi Norge, i en pressemelding.

Foreslår gradvis innføring

I sitt forslag ønsker NVE å basere nettleien på hvor mye effekt du bruker i den tiden hvor du bruker mest, skriver E24. Ved nåværende løsning betaler kundene nettleie basert på hvor mye strøm de bruker i året.

– Forslaget til endringer i nettleien vil gi beskjedne endringer for de fleste kunder, sier NVE-direktør Kjetil Lund, til nettstedet.

Han legger til:

– Vi foreslår dessuten at endringene blir innført gradvis. Dette vil sikre at kundene får god tid til å omstille seg til ny nettleiestruktur, og å unngå eventuelle brå endringer i nettleien for enkelte kunder, sier han.

Forslaget ligger på at omleggingen skal skje gradvis mellom 2022 og 2027.

Ifølge NVEs egne utregninger vil nesten ingen merke noen endringer i strømregningen på mer enn 10 prosent etter endringen. Og de som gjør det, har et uvanlig høyt forbruk.

Vil utfordre kapasiteten

– Strømnettet koster oss årlig rundt 27 milliarder kroner. Den regningen betales i sin helhet av husholdninger og næringsliv som nettleie. Ved denne omleggingen vil folks nettleie over tid bli lavere, fordi vi vil utnytte strømnettet bedre, og dermed holde de samlede kostnadene nede. Omleggingen vil også legge bedre til rette for en framtid med mer elektrifisering og lavere utslipp, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i forbindelse med fremleggingen av forslaget til en omlegging av nettleien for strøm.

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) påpeker at de forventer at effektforbruket, altså hvor mye strøm vi bruker på én gang, bare vil øke i årene fremover. NVE mener at spesielt hurtiglading av bil, busser og ferger vil utfordre kapasiteten på nettverket.

I stedet for å bygge mer nett for å øke kapasiteten, som er kostnadskrevende og kan ta lang tid, foreslår NVE i stedet å bruke nettet vi har så effektiv som mulig.

– Klarer vi som samfunn å flytte noe av forbruket, når det er stort press i nettet, og fordele det utover døgnet, kan vi spare store penger i redusert nettleie. Dette handler ikke om at vi skal dusje eller koke kaffe på natta, men at vi skal ha en motivasjon til å flytte på forbruk vi enkelt kan flytte på. Det kan handle om at varmtvannsberederen skrues ned når familien går på jobb og skole om morgenen, eller at lading av elbilen skjer om natta. Teknologien for smart styring blir stadig bedre og billigere, forklarer Lund i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer