Eldre far øker risiko for spontanabort

Risikoen for at et par opplever en spontanabort ser ut til å øke parallelt med mannens alder.

Publisert
Sist oppdatert

Det er allerede kjent at eldre kvinner har høyere risiko for å spontanabortere enn yngre, men effekten av mannens alder har til nå vært ukjent.

I en ny studie, som fulgte mer enn 5.100 gravide fra det første trimesteret, styrkes bevisene for at det er en sammenheng mellom farens alder og risikoen for spontanabort.

Forskerne fant ut at risikoen for spontanabort økte parallelt med at mannens alder steg fra 20 mot 50, uavhengig av kvinnens alder. Risikoen for spontanabort økte med 27 prosent hvis mannen var eldre enn 35 sammenlignet med om han var yngre.

- Resultatene bekrefter at foreldrenes alder påvirker risikoen for spontanabort, sier doctor Ramy Slama fra den franske instituttet for helse og medisinsk forskning til Reuters Health.

Slama og hans kolleger i Franskrike, USA og Tyskland publiserte resultatene i maiutgaven av det medisinske tidsskriftet American Journal of Epidemiology.

Trolig produserer menn mer sæd med kromosomfeil etter hvert som de blir eldre. Kromosomfeil i fosteret er ansvarlig for en stor del av spontanabortene, særlig i det første trimesteret, så en teori er at kromosomfeilen blir overført fra faren til fosteret og det er det som øker risikoen for spontanaborten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.