Eldre hjerner er best

Frykter du hjernens forfall etter at du har passert midten av 20-åra? Ingen grunn til bekymring!

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det man ikke har fått med seg av matematikk før man er 20, er vanskelig å få inn senere.


Hittil har det vært en vanlig oppfatning at hjernen yter maks når vi er i 18-25-årsalderen og deretter går det bare nedover. Men nå har vi en ting mindre å bekymre oss for med tanke på alderdommen:

Intelligensen vår holder seg nemlig stabil, og på enkelte områder blir den til og med bedre, ifølge danske forskere. Mens matematikkevnene våre holder seg på samme nivå, blir de muntlige språkferdighetene bare bedre og bedre.

Slik blir du supersmart

Bruker språket mer
Rundt 4300 amerikanske menn har deltatt i studien som er ledet av psykologiprofessor Lars Larsen ved Aarhus Universitet. Deltagerne fikk for første gang testet intelligensen som 20-åringer under førstegangstjenesten og ble fulgt opp rundt 20 år senere, ifølge The Sunday Times.

Larsen mener den mest logiske forklaringen på at språkferdighetene våre stadig forbedres, er praktisk øvelse. Eldre mennesker har løst langt flere sosiale og praktiske problemer enn yngre, og dermed har de blitt tvunget til å utvikle sammensatte språkferdigheter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Matematikkferdighetene holder seg derimot stabile, og reduseres ikke slik man tidligere har trodd.

- Dette er ikke en urimelig forklaring, siden vi bruker språket og utvikler det fra vi er 20 til vi er 40. Matematikken er derimot noe vi lærer i ung alder og som de fleste av oss ikke bruker aktivt senere, sier psykologspesialist og IQ-ekspert Dag Barlaug til DinSide Helse.

Les også: Ikke dummere jo flere søsken

Hjernen tilpasser seg
De danske funnene viser at endringene i intelligens er mer sammensatt enn tidligere antatt. Ifølge tidligere røntgenundersøkelser er det et faktum at det gradvise tapet av hjerneceller begynner i slutten av 20-åra. Men det at for eksempel språkferdighetene stadig trenes opp, overskygger delvis denne effekten.

- Når vi tar røntgen av hjernen ser vi at det er et fysisk svinn med alderen, men hjernefunksjonen kan bevares. Dette viser hvor formbar hjernen er. Den tilpasser seg og forandrer seg i forhold til alderen og hvilke utfordringer den får, sier Lorraine Tyler, leder ved senter for tale, språk og hjerne ved Cambridge University i England, til The Sunday Times.

Les også: Brede hofter, smartere barn

- Tren hjernen
Det er først når vi blir svært gamle og kommer opp i 70-åra at intelligensen begynner å synke, ifølge Barlaug. I vår vestlige verden kan rundt 70 prosent av intelligensen forklares genetisk. Resten kan forklares gjennom miljø og hvordan vi har brukt evnene våre, sier han.

Barlaug har et klart råd til alle unge:

- Det man ikke har fått med seg av matematikk før man er 20, er vanskelig å få inn senere. Derfor er det veldig viktig at man løser litt matematiske nøtter i ung alder – da har man det å flyte på resten av livet. Det samme gjelder også for å lære et instrument eller å gå på ski, konkluderer han.

Les også: Spis deg smart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer