- Det er fødselsrekkefølgen og ikke nødvendigvis størrelsen på familien som er viktig, sier økonomiprofessor Kjell Salvanes ved Norges Handelshøyskole.
- Det går bedre om du er den førstefødte.
Salvanes og to kolleger av ham fra UCLA i Los Angeles baserte studien på data om nordmenn født mellom 1912 og 1975.
Resultatene vil bli publisert i tidsskriftet Quarterly Journal of Economics, som gis ut av Harvard, i mai.
Forskerne fant ut at yngre søsken har en tendens til å ta mindre utdannelse enn sine eldre søsken, få lavere lønn og oftere jobbe deltid. Salvanes tror resultatene også gjelder for andre land.
- Hvis du er født som fjerdemann vil du ta nesten ett år mindre utdannelse, og det er ganske mye, forteller Salvanes til Reuters.
- Førstefødte pleier også å ha høyere fødselsvekt enn sine yngre brødre og søstre, noe som er en god indikator på suksess på skolen.
Alenebarn som bor sammen med to voksne blir mer intellektuelt stimulert enn barn i store familier der foreldrene har mindre tid til hvert barn.
Førstefødte barn ser ut til å lære av å lære bort kunnskap til yngre søsken, i motsetning til det man har trodd tidligere - at yngre barn har en fordel av å kunne lære av eldre søsken.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger