Eldrebølgen mindre enn antatt

Norge vil ha færre eldre enn andre land i Europa fram mot 2050. - Eldrebølgen vil derfor bli mindre i Norge enn mange tror, sier forsker Lars Østby i Statistisk sentralbyrå.

Publisert
Sist oppdatert

BRANNFAKKEL: SSB-forskeren mener frykten for eldrebølgen er betydelig overdrevet her i landet. Han viser til SSBs prognoser for befolkningsutviklingen.

- Tallene viser at eldreandelen vil bli betydelig lavere i Norge enn i andre land. Eldrebølgen i Norge blir den minste i Europa, sier Østby.

Andelen eldre over 60 år i 2050 vil være beskjeden i Norge i forhold til land lenger sør, viser prognosene.

Norge: 32 prosent.Sverige 38 prosent.Spania: 44 prosent.

Lager barn

Årsaken? Østby presenterer tall som går på tvers av etablerte myter om befolkningsutviklingen her i landet. Nordmenn føder nemlig slett ikke få barn.

- Vi har faktisk blant de høyeste fødselstallene i Europa. Norge ligger langt over snittet i EU-landene og raten i Øst-Europa, hvor færrest barn kommer til verden, sier Østby.

Irland: 2,01 barn per kvinne.Norge: 1,75 barn per kvinne.Ukraina: 1,10 barn per kvinne.EU-snitt: 1,47 barn per kvinne.

Høye fødselstall er altså det som vil gi Norge en lavere eldreandel enn andre land. De mange som ser dagens lys i dag, vil til en viss grad oppveie aldringen som er på vei.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.