Elektriske tannbørster er bedre

Elektriske tannbørster er ifølge en ny studie bedre til å fjerne plakk og forebygge tannkjøttsykdommer enn vanlige tannbørster.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Engelske forskere gikk gjennom undersøkelser av 1.786 pasienter, og fant ut at de som brukte elektriske tannbørster hadde mindre plakk og færre tannkjøttsykdommer.

I tidsskriftet Journal of Dentistry skriver forskerne at det trengs mer forskning før de kan si hvilket merke som er det beste.

Salget av elektriske tannbørster har skutt fart de siste årene, men det har vært lite bevis for hvor effektive de er.

Forskere fra tannlegeinstituttet i Edinburgh og tre engelske universiteter gikk gjennom all tilgjengelig forskning på dette området.

De fant ut at folk som bruker en elektrisk tannbørste i en måned reduserer plakknivået med 11 prosent sammenlignet med de som bruker en vanlig tannbørste.

De reduserte også sjansene for å utvikle tannsykdommer med 6 prosent. Etter tre måneder er sjansene redusert med 17 prosent.

- Elektriske tannbørster med roterende hoder fjernet mer plakk og reduserte risikoen for betennelse i tannkjøttet mer effektivt enn vanlige tannbørster både på kort og lang sikt, skriver forskerne.

De skriver også at det ikke finnes nok data til å bestemme hvilket merke som er det beste.

En talskvinne for den engelske tannlegeforeningen understreket at utstyret ikke er alt.

- Hvordan du bruker tannbørsten er like viktig som hvilken type du velger. Vi anbefaler at du bruker en børste med et lite hode, da dette er enklere å flytte rundt i munnen og komme til i mellomrom der matrester og plakk kan gjemme seg. Å pusse med sirkelbevegenser er det beste metoden, og det er grunnen til at elektriske tannbørster som har et roterende hode har kommet best ut i testen.

 

Mozon.no, 19.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer