Feil pris i nettbutikken? Dette har du krav på

Elkjøp nektet å levere Mac til 3.500 kroner

200 kunder bestilte kunstig billig Macbook Air på julaften. Se hvorfor butikken hadde lov til å bryte avtalene.

KUNSTIG BILLIG: Elkjøp mener de allerede hadde en god pris på Macbook Air, men til under 3.500 kroner skulle den ikke selges. Feilprising får ingen konsekvenser for nettbutikken, som kansellerte kjøpene og frikjennes av Forbrukerklageutvalget. Foto: Elkjøp
KUNSTIG BILLIG: Elkjøp mener de allerede hadde en god pris på Macbook Air, men til under 3.500 kroner skulle den ikke selges. Feilprising får ingen konsekvenser for nettbutikken, som kansellerte kjøpene og frikjennes av Forbrukerklageutvalget. Foto: Elkjøp Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist julaften skjedde det et «julemirakel» på Elkjøps nettbutikk: En Macbook Air falt plutselig drastisk i pris.

Macbook Air-modellen hadde tidligere kostet 9.489 kroner, men fikk plutselig prisen 3.489 kroner.

Omlag 200 nordmenn bestilte sporenstreks.

BEKLAGER: Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp. Foto: Elkjøp
BEKLAGER: Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp. Foto: Elkjøp Vis mer

- Vi så at det var et unormalt høyt trykk, spesielt for å være rundt middagstider på julaften, forteller kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp til Dinside.

- Men prisen var en menneskelig svikt, som vi er lei oss for, fortsetter hun.

De 6.000 kronene i rabatt var altså rett og slett en feil. 200 kunder fikk snart e-poster om at julemirakelet var avlyst, og at Mac-en ikke ville bli levert til avtalt pris.

Én av dem nektet å godta dette, men får nå beskjed om at nei: Elkjøp må ikke levere det de lovet.

Ventet på romjulsalg

I vinter trengte nemlig en kvinne i Oppegård ny PC. Hun ville vente til romjulssalget for å se om hun kunne få en god pris.

Det fant hun på Elkjøps nettbutikk, allerede på julaften, hvor Macbook Air-maskinen altså lå ute til bare 3.489 kroner.

Første juledag fikk hun en e-post fra Elkjøp; prisen var feil, og butikken kansellerte ordren og ga henne pengene tilbake. Elkjøp mente kvinnen burde forstått at prisen var feil, og viste dessuten til vilkårene deres som tar forbehold om feilprising.

Kvinnen klagde saken inn til Forbrukerklageutvalget, som flere ganger har gitt folk krav på varer til feil pris.

Men ikke denne gangen.

Derfor får hun den ikke

«Det er ikke omtvistet at partene har inngått avtale om kjøp av en Macbook Air. Utgangspunktet er at avtaler er bindende» starter vedtaket fra Forbrukerklageutvalget (FKU).

Dette er kort fortalt grunnen til at noen får krav på varer til feil pris.

Men avtaleloven sier ikke at alle avtaler med skrivefeil er bindende. Når motparten forstår, eller burde forstå, at deler av avtalen er feil, blir den også ugyldig.

«Etter utvalgets oppfatning burde klageren på bakgrunn av prisdifferansen, varens art, og det forhold at det ikke var annonsert som et tilbud, forstått at det var tale om feilprising» skriver FKU.

For Mac-en var ikke en av de annonserte varene til Elkjøp denne dagen. Faktisk var ikke prisen merket på noen som helst måte, og utvalget mener dermed at kvinnen burde forstå at den var riv ruskende gal.

(Etter at denne artikkelen ble publisert blir Dinside gjort oppmerksom på at flere klagde saken inn til Forbrukerklageutvalget, men at utvalget ønsket å bare behandle én av dem – som da førte saken på vegne resten.)

Dette sier avtaleloven

«Den, der har avgit en viljeserklæring, som ved feilskrift eller anden lignende feiltagelse fra hans side har faat et andet indhold end tilsigtet, er ikke bundet ved erklæringens indhold, hvis den, til hvem erklæringen er avgit, indsaa eller burde indse, at der forelaa en feiltagelse.»

- Lov om avslutning av avtaler, om fuldmagt og om ugyldige viljeserklæringer [avtaleloven], § 32

Noen får varer til feil pris

Vedtaket er i tråd med hva vi har sett tidligere. Om du faktisk hadde grunn til å tro at prisen kunne stemme, kan du også ha krav på å gjennomføre kjøpet til feil pris.

Vi har for eksempel hatt disse historiene:

  • Tommie Røhme bestilte en Toshiba-PC til 1.494 kroner, mens den riktige prisen var rundt 13.000 kroner. Fordi PC-en var feilpriset i flere butikker, etter en feil hos leverandøren, mente FKU at han hadde krav på kjøpet. Men butikken, Multicom, ville ta saken videre til tingretten, da de mente folk spekulerte i feil priser.
  • CDON solgte et grafikkort til 2.839 kroner, mens prisen egentlig skulle være 4.731 kroner. Butikken nektet å levere varene. Men da prisen var merket med 40 prosent rabatt, ga FKU kundene krav på kortene til feil pris.
  • At feilpriser merkes som tilbud er ikke alltid nok. Expert.no solgte barbermaskiner til 79 kroner, som tidligere kostet 4.299 kroner. Prisen var merket som et tilbud, med den 98 prosent store rabatten var så stor at kundene burde forstått at det var en feil, mente FKU. De fikk dermed ikke krav på varene til feil pris.

At butikkene tar forbehold mot feilprising i vilkårene sine, spiller forøvrig liten rolle for utvalget. I vedtaket om Mac-en skriver FKU at slike vilkår «ikke kan gi grunnlag for annullering eller revidering av den inngåtte kjøpsavtalen ut over det som følger av alminnelige avtalerettslige regler».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer