Prisen på julematen

Ellevill prisforskjell

Det er utrolig mye større forskjell på prisen enn på innholdet.

SJEKK PRISEN: Begge poser inneholder chips med salt og pepper, men den med juletre på er mer enn dobbelt så dyr. Foto: Elisabeth Dalseg
SJEKK PRISEN: Begge poser inneholder chips med salt og pepper, men den med juletre på er mer enn dobbelt så dyr. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er jul i alle kanaler, og det er klart det er hyggeligere å ta fram en pose chips med julemotiv på innpakningen, enn den klassiske posen. Men her bør du se nøye på prisen.

En tur på vår lokale matbutikk avslørte store forskjeller på vanlig chips og julechips med salt og pepper fra Sørlandschips:

  • Sørlandschips, tynne, med havsalt og ellevill pepper: 103,75 kroner per kilo.
  • Sørlandschips, riflet, med salt og pepper: 149, 67 kroner per kilo.

Det gjelder ikke bare Sørlandschips. Maaruds julegull er også langt dyrere enn vanlig potetgull:

  • Maarud riflet julegull med salt koster 178,75 kroner per kilo.
  • Maarud potetgull med salt koster 103,75 kroner per kilo.

Maarud har også riflet potetgull med salt, men ikke der vi var. På Oda er prisen lik som på Kiwi for Maarud-potetgullet, men i tillegg har de:

  • Maarud riflet potetgull med salt til 164,05 kroner per kilo.

Her er prisforskjellen ikke like stor, men det er likevel en ganske stiv pris å betale for at potetgullet er riflet, enten det er med eller uten julenisse på pakken. Og fra Sørlandschips fant vi ikke noe riflet alternativ i de butikkene vi var innom onsdag.

Årsaken til prisforskjellen er, ifølge Nora Mile Helgesen, kommunikasjonssjef i Kiwi, at de har en kampanje på Maarud potetgull som varer helt til 31.12.

- Derfor er disse variantene billigere enn julepotetgullet, skriver hun i en e-post til DinSide.

- Utrolig sløve

Chipsen er her brukt som et eksempel (se flere eksempler nedenfor), og forbrukerøkonom Lene Drange sier til DinSide at slike prisforskjeller kan være et tegn på at forbrukere er sløve, og at her er det mye å tjene for både produsenter og butikker.

- Dette er genialt av dem! Vi tar de koselige produktene, og veldig få ser på kiloprisen om man ikke må.

SJEKK HYLLEPRISEN: Det er lett å la seg friste av nisser, men ikke glem å sjekke kiloprisen, er rådet fra forbrukerøkonom Lene Drange. Foto: Luksusfellen / TV3
SJEKK HYLLEPRISEN: Det er lett å la seg friste av nisser, men ikke glem å sjekke kiloprisen, er rådet fra forbrukerøkonom Lene Drange. Foto: Luksusfellen / TV3 Vis mer

- Det er selvfølgelig noen som kjenner dyre priser og renter på budsjettet som er flinke til å sjekke prisene, men veldig mange er sløve på akkurat dette her, og tenker at det er så hyggelig med nisse på.

Hun peker samtidig på at det er slett ikke alle produkter som blir dyrere fordi de får julete innpakning, for eksempel melk.

- Vi vet at når jula kommer pleier man å få et fall i matvareprisene, fordi det er så hard konkurranse, spesielt på sesongvarer, som for eksempel ribbe, kålrabi og andre relaterte produkter. Men så er det noe som utnytter det.

Oppfordringen er uansett klar:

- Man må absolutt se på kiloprisen, uansett hva det er!

Smaken av jul

Chipsen over har litt forskjellig format, men smaken er stort sett den samme. En rekke juleprodukter har det lille ekstra, som kan gjøre det lettere å forsvare prisen.

Noen av disse produktene er så populære, at vi villig betaler skjorta for dem. For eksempel da Tines julebrunost kom på markedet, var kiloprisen økt med 30-40 kroner siden i fjor.

Den stive prisen holdt likevel ikke lenge. Ikke bare er det mange som er spesielt begeistret for osten, den har også vært presset på pris.

Tines skivede julebrunost koster 135,38 kroner per kilo, mens en like stor pakke ordinær Gudbrandsdalsost har en kilopris på 160,77 kroner.

Julebrunosten i stykke har en enda lavere kilopris, og den flyr ut av butikkhyllene.

Uoversiktlige tilbud

Det er likevel ingen grunn til å løpe forbi jule-produktene. Dette er typiske produkter som også kan bli presset på pris, så det kan lønne seg å sjekke litt. For det finnes selvsagt unntak som bekrefter regelen. For eksempel leverpostei.

For eksempel koster en vanlig pakke med Gilde ovnsbakt leverpostei 111,58 kroner per kilo. Gildes Julepostei er på supertilbud, og koster bare 26 kroner kiloet, mens Gildes Julepostei grov koster 65,43 kroner per kilo.

Det samme ser vi med rødbetsalat: En vanlig Delikat rødbetsalat på 200 gram koster 26,50 kroner - 132,50 kroner per kilo, mens Delikats julerødbetsalat på 350 gram koster 12,40 kroner, eller 35,43 kroner per kilo.

Nesten hundre kroner og mer enn 70 prosent mindre.

Felles for disse produktene er at «jule»-varianten gjerne er litt større.

Tre smarte sparetips i julehandelen

I tillegg til å se på kilo-, liter- eller stykkpris, har Drange to smarte sparetips.

- Spis opp den maten du faktisk kjøper.

Dette gjelder spesielt varer med kort holdbarhet. Blir maten dårlig i skapet, og du må kaste halvparten, da blir kiloprisen dobbelt så høy.

- Og: Vi er vanedyr. Er du vant til å kjøpe en type fårepølse eller skinke, så kjøper du den. Men det å utfordre seg selv på å se seg litt rundt og prøve noe annet, som kanskje også er litt billigere, der har du ekstremt mye å hente.

Hun peker på at det selvfølgelig er lov å kose seg litt ekstra i jula.

- Men ta bevisste valg, og ikke betal mer enn du kan, eller har lyst til.

I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at kilosprisen på Sørlandschips, riflet, med salt og pepper er 280,63 kroner per kilo. Riktig pris er 149, 67 kroner per kilo. Feilen ble rettet klokken 10.06.