Sjokoladepriser

Ellevill prisvekst

Kakaoprisene er de høyeste på ti år. Det kan gi mindre og dyrere sjokoladeplater.

EN SVUNNEN TID: Det vil trolig bli langt mellom 19,90-tilbudene på store sjokoladeplater framover. Foto: Elisabeth Dalseg
EN SVUNNEN TID: Det vil trolig bli langt mellom 19,90-tilbudene på store sjokoladeplater framover. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tiden da billig sjokolade ble brukt som lokkemiddel for å få kunder til butikk kan være forbi. Råvareprisen på kakao har økt jevnt og trutt de siste åra, og er nå på det høyeste nivået det har vært på ti år.

Nå advarer sjokoladeprodusenter om prisøkninger, meldte Bloomberg nylig.

Det er værfenomenet El Niño som får skylden. El Niño er en tilstand med uvanlig høy overflatetemperatur i Stillehavet nær ekvator, som gir utslag på den globale temperaturen - og gir mindre nedbør i det vestlige Afrika, som står for rundt 60 prosent av verdens kakaoproduksjon.

I Elfenbenskysten, som er verdens største kakaoprodusent, er det ventet at produksjonen vil falle med rundt 20 prosent i år, og i nabolandet Ghana er produksjonen under historisk gjennomsnitt.

Knappere tilgang på de aromatiske bønnene, er ventet å påvirke prisene. Både den sveitsiske sjokoladeprodusenten Lindt og amerikanske Hershey har allerede skrudd opp prisene, men utelukker ikke at det vil bli enda dyrere framover.

En varslet krympflasjon

Legg til økte priser på sukker, energipriser og fraktkostnader, og det burde være et kinderegg for dyr sjokolade.

- Det som kan komme til å skje er at sjokoladeprodusentene vil krympe sjokoladeplatene, samtidig som prisene øker, sier Paul Jones, analytiker ved Rabobank i London.

Jones' utsagn lover ikke godt for alle som irriterer seg over krympflasjon - at produsenten krymper størrelsen - men ikke prisene, men vil nok kunne glede ernæringsfysiologene.

Norge mot strømmen?

I Norge viser statistikken foreløpig at de norske sjokoladeprisene ikke nødvendigvis følger prisen på kakao.

Prisen har riktignok steget med rundt ti prosent siden indeksåret 2017, men prisen på matvarer generelt har steget mer, og vi ser heller ikke de største duppene her.

Det er tilnærmet umulig å få aktørene til å kommentere priser etter at Konkurransetilsynet har gitt dagligvarekjedene og produsentene forbud mot å kommentere ventede prisøkninger.

Elisabeth Ekheim, kommunikasjonsdirektør for Orkla Confectionery & Snacks i Norge, har følgene kommentar til vårt spørsmål om de økte kakaoprisene vil ha noen effekt på prisen på norsk sjokolade.

- Kakaoprisene har økt kraftig den siste tida, og det merker naturligvis også vi, skriver hun i en e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer