Kommentar

Elleville lånetilbud: Gjør et rentekupp

Flere banker har satt renta ned under to prosent. Det er på tide å ringe banken din.

EKSTREME KUTT: Nå kutter flere banker boliglånsrentene sine. Bare klikk deg inn på Finanportalen og sjekk ditt lån. Foto: Eilin Lindvoll.
EKSTREME KUTT: Nå kutter flere banker boliglånsrentene sine. Bare klikk deg inn på Finanportalen og sjekk ditt lån. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bank etter bank melder om rentekutt etter at sentralbanken satte styringsrenta ned til et historisk lavt nivå - på skarve 0,25 prosent.

De utelukker ikke flere rentekutt, hvilket betyr at vi kan få styringsrente på null, kanskje til og med på minussiden.

Rente ned til 1,92 prosent!

Og, tar vi en titt på boliglånsoversikten til Finansportalen, ser vi at flere banker tilbyr superlave boliglånsrenter.

Rentene har per 26. mars kommet under to prosent i mange tilfeller. Bare sjekk her:

  • Beste boliglånsrente for de med belåningsgrad på innenfor 50 prosent av boligverdi er på 1,92 prosent effektivt (Bulder Bank).
  • For de med belåningsgrad på innenfor 55 prosent av boligverdi er beste effektive rente på 1,99 prosent (Bulder Bank).
  • Boliglånskunder med lån på 60 prosent av boligverdi kan få rente helt ned til 2,04 prosent (Bulder Bank).
  • De med belåningsgrad på 75 prosent kan få effektiv rente på 2,12 prosent (Fana Sparebank).
  • Og, de med belåningsgrad på 85 prosent av boligverdi kan få effektiv rente på 2,3 prosent (Sparebank 1 Hallingdal Valdres).

Enkelte medlemskap kan gi deg enda bedre rentetilbud enn de nevnt over.

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

Når vi snakker om rente, er det den effektive renta du bør forholde deg til. I motsetning til nominell rente, tar den effektive hensyn til nominell rente, betalingshyppighet og termingebyr - det er rett og slett ei «totalrente».

Prut eller bytt

Dersom du ser at du ikke har det beste rentetilbudet du kan få i din bank, bør du gjøre følgende to ting:

  1. Ring banken og be om lavere rente tilsvarende beste tilbud.
  2. Sier de «nei», bytt bank.

En Dinside-journalist fikk akkurat prutet renta ned renta til 1,92 prosent, med virkning allerede fra dagen etter. Det lønner seg altså å legge press på banken sin nå.

Undertegnede journalist sparte selv over 105.500 kroner på lånet for noen måneder siden ved å ta to grep: Redusere nedbetalingstida og bytte bank.

Trenger du argumenter til pruterunden med banken, har vi i Dinside samlet sju gode grunner til at nettopp du skal få lavere rente.

Bankbytte - noen tips

Hvis det viser seg at banken din ikke vil matche beste rentetilbud for deg, bør du bytte bank.

Men før du bytter bank, er det noen ting du bør sjekke:

  • Hva er etableringsgebyret? Noen banker krever et etableringsgebyr på rundt 1500 kroner, andre er såkalte gebyrfrie banker.
  • Hva er månedsgebyret? Gebyrfrie banker har heller ikke et månedlig gebyr, men det har andre banker. Månedsgebyret kan ligge på mellom 50 og 60 kroner. Husk at jo lavere lånet ditt blir, desto mer utgjør månedsgebyret.
  • Husk tinglysingsgebyret! Selv om du flytter lånet til en gebyrfri bank, må du betale et tinglysingsgebyr til Kartverket ved refinansiering av lån. Dette gjelder også for de som bytter til en bank med gebyr. Tinglysingsgebyret varierer fra 440 til 585 kroner, alt etter hvilken type bolig du har. Ved bankbytte må du opprette en brukskonto hos din nye bank hvor lånet kan trekkes fra, og før du signerer lånedokumentene bør du passe på at det er satt inn nok penger til tinglysingsgebyret på denne brukskontoen. Dette beløpet trekkes nemlig umiddelbart etter at de signerte lånedokumentene har kommet til banken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer