Restaurant:

Elleville priser på julebordet

… men kanskje burde du ha betalt mer. Mye mer.

JULEBORD: Det kan virke dyrt å spise på restaurant, men det kunne fort vært mye dyrere. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen
JULEBORD: Det kan virke dyrt å spise på restaurant, men det kunne fort vært mye dyrere. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To år med pandemi og nedstengning, økte strømpriser, matpriser og lønninger. Har du vært ute og spist har du sikkert lagt merke til at det merkes på restaurantregningen, og årets julebord blir intet unntak.

En prissjekk av julematen på et knippe populære Oslo-restauranter viser at du fort må ut med oppunder 700 kroner for å få servert lutefisk eller pinnekjøtt i julebordsesongen, en drøy hundrelapp mindre for en klassisk juletallerken.

Det burde koste mer, skal vi tro Ove Jakobsen. Jakobsen er en av eierne av Le Benjamin restaurant i Oslo, og en av initiativtakerne til Norsk Restaurantforening som organiserer små og mellomstore restauranter i Norge.

FORSTÅELSE: Ove Jakobsen fra Le Benjamin og Norsk Restaurantforening tror de aller fleste gjester er innforstått med at det nå koster litt mer å spise ute. Foto: Le Benjamin
FORSTÅELSE: Ove Jakobsen fra Le Benjamin og Norsk Restaurantforening tror de aller fleste gjester er innforstått med at det nå koster litt mer å spise ute. Foto: Le Benjamin Vis mer

- Det har skjedd mye i restaurantbransjen på kort tid. Råvarepriser har økt i galopperende tempo. Strømprisene har vært høye og lønningene har økt, så at det har vært en prisøkning i restaurantbransjen er det ikke tvil om, sier Jakobsen til DinSide.

Og da er ikke etterslepet bransjen har slitt med etter lange perioder med nedstengning og restriksjoner tatt med i betraktning.

- Det er flaks at det ikke har blitt enda dyrere.

Når restaurantprisene øker mindre enn råvareprisene, er det fordi mange restauranter ikke tør sette opp prisene i den sterke konkurransen, ifølge Jakobsen.

Svinedyr ribbe

For hvor mye har egentlig prisene gått opp? Skal du ut og spise en porsjon pinnekjøtt i dag må du ut med mellom 425 og 698 kroner. I tabellen under kan du se hvor mye det koster på et knippe Oslo-restauranter.

Før du ser på tallene, er det likevel viktig å se nærmere på hva som ligger bak disse prisene.

For å sette dem opp i en slik tabell er en ren forenkling og må tas med en tresleiv maldon-salt.

La oss begynne med råvarene. De dyreste stedene, er også steder som presiserer opprinnelsen til maten, noe som gjennomgående er et godt tegn, når du skal ut og spise. Noen spesifiserer område, andre ned til nærmeste foredler.

For selv om slike spesifiserte menyer ikke garanterer at maten smaker godt, sier det noe om omtanken for råvarene.

Antall porsjoner er også greit å ta med i beregningen. I den øvre delen av prisskalaen får du to serveringer, altså potensielt dobbelt så mye mat for dem med raus appetitt.

I den nedre enden av prisskalaen finner du selvbetjeningsrestaurantene. Steder der du må gjøre hele eller deler av jobben selv, bestille og bære maten til bordet. De fleste har blitt venner med QR-koder, men noe av gleden ved å gå ut og spise, er jo nettopp å snakke med noen som kan noe om maten og drikken de serverer.

Det koster mer å servere maten på varme porselenstallerkener og vin fra krystallglass enn fra klassisk kantineservise. Og det er ikke gratis å dekke bord på hvite duker.

Til slutt er det den litt ubestemmelige atmosfære-faktoren, som det er umulig å sette en pris på, og som også kommer helt an på hvem og hva. For der noen helst vil spise av hvite duker, er det også mange som gjerne betaler for å slippe dem, og slippe unna restauranter med kuverttallerkener og garderobeplikt.

.

Det er også verdt å merke seg at for fire år siden, uten de utfordringene bransjen står overfor i dag, kostet de dyreste pinnekjøttallerkenene 625 kroner.

Allerede da stilte Dagbladets journalist spørsmålet: Har priskarusellen løpt løpsk?

- En fattigere by

Jakobsen fra Norsk Restaurantforening synes ikke det virker som om de fleste gjestene reagerer på økte restaurantpriser, i en økonomi der inflasjonen er høyere enn på flere tiår.

Han ønsker også å knuse noen myter om restaurantbransjen.

- Det er mange som tror at alle restauranter betaler mindre for en pakke smør enn dem som handler i butikken. Det er gjerne motsatt. Vi betaler ofte mer, vi, for å få den smørpakka levert til restauranten, sier han.

Der de store kjedene får storinnkjøpsfordeler, er det ikke like gunstig for de små og mellomstore bedriftene.

- Det er disse små, selvstendige restaurantene, som vi får så mange signaler om at alle ønsker å ha, de som sørger for en spennende restaurantflora, som har de strammeste marginene, sier han, og legger til:

- Det ser ut som om overlevelsesmulighetene for de små restaurantene blir mindre, og da blir Norge - og Oslo - mye mindre interessant å besøke, og ikke minst en fattigere by for de som faktisk bor og lever her.

Varslet økte priser

I forkant av sesongen varslet daglig leder ved Engebret Café, Kay Henning Johnsen, økte priser i forkant av sesongen.

- Det blir dyrere, det vet man. Den norske jula skal ha norske varer, lagd av nordmenn og servert av nordmenn. Vi regner med en prisstigning på rundt 6,5 prosent til 7 prosent, sier daglig leder ved ikoniske Engebret Café, Kay Henning Johnsen, til Børsen.

Høye priser er likevel ingen hindring. På Engebret regnet de med å være fullbooket bare få uker inn i sesongen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer