- Elprice vil ikke heve kjøpet

Adrians PC har vært på reparasjon fem ganger siden mai.

Adrian (15) vet ikke hva han skal gjøre med den ødelagte PC-en sin. Foto: Privat
Adrian (15) vet ikke hva han skal gjøre med den ødelagte PC-en sin. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Adrian (15) kjøpte en Acer Aspire (5920 g) for 7.000 kroner på Elprice i Haugesund 5. mai i år. Samme dag sluttet PCen å fungere. Skjermen ble svart.

Dagen etter dro Adrians mor tilbake til Elprice, for å levere PCen til reparasjon.

Etter en ukes tid fikk Adrian PCen tilbake. Kort tid etter oppdaget Adrian at verken minnekortet eller minnekortleseren fungerte. PCen ble tregere og tregere, og Adrian dro tilbake til Elprice i juli. Det tok da opp mot fem minutter å åpne en ordinær fil, eller et bilde. Etter reparasjonen ble den litt raskere.

Samme type feil dukket opp igjen, og Adrian leverte PCen igjen 28. august. Elprice byttet hovedkortet, og Adrian fikk den tilbake etter omtrent to uker. Med én gang han startet opp PCen, så han at noe fortsatt var galt. Feilen var ikke utbedret, og nye feil var kommet til. Blant annet nettverkskortet, som var ute av funksjon. Derfor leverte Adrian nok en gang PCen sin inn igjen dagen etter, den 10. september.

Slik gikk det da vi klaget på mobilforsikringen

Skjermen ble svart

Elprice byttet da ut skjermkortet, men det var fremdeles problemer med nettverkskortet da Adrian fikk PCen tilbake 19. september. Da Adrian forsøkte å koble til internett via familiens router, ble skjermen svart, deretter kom det en feilmelding, og så ble skjermen blå.

Når skjermen blir blå, betyr det at noe er alvorlig galt med PCen, noe som kan tyde på en maskinvarefeil. "Blue screen of death" er et kjempeproblem hvis det er feil med maskinvaren. En datakyndig DinSide snakker med, mener at det er mye dyrere for leverandøren å reparere denne typen feil, enn å omlevere.

Selgerne vet ikke hvilke rettigheter vi har- vi testet dem

Får ikke pengene tilbake

20. september dro Adrian tilbake til Elprice. Denne gangen ville han ha tilbake pengene sine. Med seg hadde han en mail fra Forbrukerrådet.

Her er et utdrag fra mailen fra Forbrukerrådet:
Ved mangel har kjøperen i utgangspunktet rett til å velge mellom retting eller ny vare, så lenge dette ikke volder selgeren urimelige kostnader. Dersom tingen ikke rettes eller omleveres, kan kjøperen kreve prisavslag. I stedet for prisavslag, gir forbrukerkjøpsloven rett for kjøperen til å heve kjøpet, dersom mangelen ikke er uvesentlig. Selgeren har uansett ikke rett til å foreta mer enn to rettingsforsøk for samme mangel, før kjøperen har rett til å heve kjøpet. Uansett hva som kreves fra forbrukeren, har kjøperen rett på erstatning, dersom mangelen har påført han tap.

- Da vi var innom 20. september, sa Elprice at de ikke hadde myndighet til å gi oss pengene tilbake, fordi de fulgte egne retningslinjer utover kjøpsloven. Dette til tross for at vi viste mailen fra Forbrukerrådet, sier Adrian.

Stort sett alle i klassen bruker PC til skolearbeid, og jeg sliter akkurat nå, fordi vi har en stor fremføring neste fredag.Adrian (15)

PCen er fremdeles inne på reparasjon etter at han var innom med den for femte gang den 20. september.

- Det er helt på trynet. Jeg er avhengig av PCen til blant annet skolearbeid, og nå har jeg gått en måned uten, fordi Elprice sier at de ikke har utlåns-PC tilgjengelig. Nå bruker jeg blokk og penn, og det er tungvint. Stort sett alle i klassen bruker PC til skolearbeid, og jeg sliter akkurat nå, fordi vi har en stor fremføring neste fredag, sier Adrian.

Han har også sendt en mail til Elprice med en offisiell klage. Den har han ikke fått svar på. Han har også ringt Elprices hovedkontor, de vil ikke trekke inn Forbrukerrådet i saken, men likevel har de ikke gitt Adrian noe svar.

Elprice mener at Adrian må henvende seg til Acer for å få pengene tilbake.

De utrolige boligklagene

Rett til å heve kjøpet

- Forbrukeren skal få henvende seg til Elprice, de trenger ikke å henvende seg til leverandøren. Å diskutere med leverandøren, det er ikke forbrukerens jobb. Forbrukeren skal for eksempel slippe å diskutere med Miele i Tyskland hvis vaskemaskinen er i stykker, det må butikken ta seg av, sier Thomas Nortvedt, rådgiver i Forbrukerrådet.

- Elprice vil ikke heve kjøpet


- Hvis det virkelig er feil med disse delene som er nevnt, så utgjør dette en ikke uvesentlig mangel etter forbrukerkjøpsloven. Fem ganger er for mye å reparere en ny PC. Dessuten bør det være en enkel sak å skaffe en ordinær utlåns-PC med basisfunksjoner som for eksempel nettleser og Office, sier Nortvedt.

Nortvedt mener butikken bør tilby seg å omlevere PCen, om de ikke lar Adrian heve kjøpet.

- Hvis samme feil er reparert to ganger, da har han rett til å heve kjøpet. Det kan ikke være samme symptom, som for eksempel svart skjerm, men samme feil, sier Nortvedt.

Saken virker kanskje soleklar, men det er mer komplekst enn som så.

Adrian kan nå klage inn saken for Forbrukerrådet, som bistår som meglere. Hvis Adrian og Elprice da ikke finner en løsning, kan saken komme inn for Forbrukertvistutvalget. Som forbruker kan ikke Adrian tvinge selgeren til å heve kjøpet eller gi ham en ny PC, uten å ha et tvangsgrunnlag, som for eksempel et vedtak i sin favør fra Forbrukertvistutvalget, eller dom fra de ordinære domstolene.

Buksene dine har revnet, hva sier klesselgerne?

Vedkjenner seg ikke sakene

Elprice i Haugesund vedkjenner seg ikke fem reparasjonssaker fra kunden. I deres register har de registrert to reparasjonssaker, og daglig leder spør oss om Adrian har servicebilag fra de tre andre sakene. Hvis noen har sett på den i butikken, så teller ikke det som reparasjon, hevder han.

Hvis vi skal registrere alle de gangene vi reparerer for en kunde, da må vi slutte å reparere i butikk.Øyvind Kristiansen, Elprice Haugesund

Adrian har servicebilag fra tre reparasjonssaker, men ikke 6. mai og i juli. Dette er fordi han da har fått hjelp med PCen i butikken, og kommet tilbake senere for å hente den. Det loggfører ikke Elprice.

- Det er nok at han hadde med seg folk i butikken. Det kan fortsatt ha skjedd, selv uten servicebilag. Hvis foreldrene hans sender bekreftelse, da bør Elprice vurdere saken sin, sier Nortvedt i Forbrukerrådet.

Daglig leder på Elprice i Haugesund, Øyvind Kristiansen, bekrefter at de ikke registrerer reparasjon hvis Elprice ikke sender PCen fra seg.

- Så lenge de har flikket med den, at kjøperen har levert inn PCen, så teller det som en reparasjon. Om de har sendt den til produsenten, til Asia, til Tyskland eller har jobbet med den på bakrommet, det er irrelevant. Så lenge den har vært inne, selv om det er et kvarter, så er det en reparasjon. Om det er en vesentlig mangel, det er en helt annen sak, sier Nortvedt i Forbrukerrådet.

Gå gjennom Forbrukerrådet

Han snakker med kløyvd tunge, slik kunder ofte gjør.Øyvind Kristiansen, Elprice Haugesund

- Jeg vil at han skal gå gjennom Forbrukerrådet, så får vi se hva han har krav på, sier Øyvind Kristiansen, daglig leder på Elprice i Haugesund.

Tre av de fem gangene Adrian var innom med PCen fikk han den tilbake etter kort tid, fordi ansatte i butikken så på den. Det er ikke loggført, selv om det regnes som reparasjon.

- Hvis vi skal registrere alle de gangene kundene kommer inn for å reparere, og vi gjør det, da må vi slutte å reparere i butikk, sier Kristiansen.

Sier du at de ikke har vært hos dere med PCen?

- Dette er ord mot ord. Jeg kan ikke svare på om de har vært her. Men jeg tar selvkritikk på at de ikke har blitt logget, sier Kristiansen.

Han sier i samme vending at "han snakker med kløyd tunge, slik kunder ofte gjør", og refererer da til Adrian.

Når det gjelder utlåns-PC, mener Kristiansen at han må ha dobbelt så mange PCer inne som han selger, hvis alle kunder skal få utlåns-PC.

- Jeg kan ikke ha utlåns-PC til alle kunder, sier Kristiansen.

- De er ikke spesielt kundevennlige må jeg si. Dette er ingen god sak for dem, sier Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.

Skal se på saken

Elprice sitt hovedkontor ser litt annerledes på saken.

- Hvis samme feil har oppstått tre ganger, skal vi naturligvis se på saken. Vi følger forbrukerkjøpsloven, og det medfører at hvis kunden har rett, så løser vi selvsagt problemet, sier Harald Kanestrøm, informasjonsansvarlig i Elprice.

- Vi tar kontakt med kunden, så skal vi forsøke å ordne opp i dette så fort som mulig, sier Kanestrøm.

DinSide erfarer at Adrian og hans foreldre har blitt kontaktet av Kanestrøm, og at de sammen forsøker å bli enige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer