En av fem angrer på dette

Ikke alle er like fornøyd med rosene, hjertene og de kinesiske tegnene.

Folks negative holdninger til tatoveringer gjør at flere og flere vil ha sine fjernet. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Folks negative holdninger til tatoveringer gjør at flere og flere vil ha sine fjernet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som har kommet hjem fra ferie med et tatovert minne og angret deg? Eller gjort det her hjemme uten helt å tenke på følgene? Da er du ikke alene.

Et forskningsteam fra Texas Tech University har besøkt klinikker som fjerner tatoveringer, for å finne ut hvem som blir kvitt dem og hvorfor, skriver News-Medical.Net. Det viser seg at folks negative holdninger til tatoveringer er hovedgrunnen til at flest kvinner vil ha dem fjernet.

Les også: Piercing på helsa løs

Smertefull prosess

Å fjerne en tatovering er en smertefull prosess hvor opptil åtte laserbehandlinger må til for at du skal bli kvitt blekket i huden.

En av fire personer mellom 18 og 30 år har en tatovering. Av dem som har tatovering, er en av fem misfornøyd. Til tross for dette, fjerner kun seks prosent tatoveringene sine.

Ifølge Lommelegen.no, finnes det ingen offentlig tilbud for en slik behandling. Hvis man har lett for å danne arr, kan man være uheldig å få arr på grunn av brannsår etter laserbehandlingen. Det er også sjelden at en tatovering blir fjernet helt, men den vil blekes betydelig.

Doktor Ole Rørdam, som er svarlege hos Lommelegen, sier det finnes flere eksempler på at pasienter har gjort vondt verre ved å gå til uprofesjonelle for å få fjernet tatoveringene sine. Hos noen har tatoveringen blitt erstattet med et brannsår. Han oppfordrer derfor folk til å oppsøke en hudlege hvis de vil ha tatoveringen sin fjernet.

Å få en tatovering kan være smertefullt, men det er verre å få den fjernet. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Å få en tatovering kan være smertefullt, men det er verre å få den fjernet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Flere grunner

Undersøkelsen viser at de vanligste grunnene til at folk får tatoveringer, er for å føle seg unik, selvstendig og for å fremheve spesielle opplevelser i livet. De som vil fjerne tatoveringene sine, begrunner det blant annet med dårlig selvbilde, ny jobb eller karriere og klesproblemer.

Les også: De feteste tatoveringene

En lignende studie om tatoveringer fra 2006 viste at de som oftest fjernet tatoveringene sine, var hvite, single, collegeutdannede og mellom 24 og 39 år. Undersøkelsen viste også at flere kvinner enn menn følte seg sosialt utilpass på grunn av tatoveringene.

Myrna Armstrong, som ledet studien, råder nå de som vil tatovere seg, til å prøve en ny type tatoveringsblekk, Freedom-2, som lettere kan bli fjernet. Les mer om blekket her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer