En av fem dropper tannlegen

Vi utsetter eller avlyser på grunn av for høye kostnader, viser en norsk undersøkelse.

Tenner er helse og med dårlig tannhelse vil også din generelle helse reduseres både fysisk og psykisk, sier Tom Rino Knudsen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Tenner er helse og med dårlig tannhelse vil også din generelle helse reduseres både fysisk og psykisk, sier Tom Rino Knudsen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Alle skal og bør ha rett på et verdig tilbud til å reparere tenner og tanngard og ikke gå i økonomisk tap etter endt besøk.


En av fire nordmenn sjekker tennene sine sjeldnere enn en gang i året, mens en av fem avlyser eller utsetter besøket på grunn av økonomien. Det viser en landsomfattende undersøkelse gjennomført av InFact på vegne av Listerine.

Les også: Prisen for et hvitt smil

Undersøkelsen viste også at nesten fem prosent av befolkningen bare besøker tannlegen i akutte situasjoner.

- Beklagelig

- Det er selvsagt beklagelig når mange lar være å gå til tannlegen fordi de mener det koster for mye, sier informasjonssjef Morten H. Rolstad i Den norske tannlegeforening, i en pressemelding.

Men han er godt fornøyd med at de aller fleste nordmenn har jevnlig kontakt med tannlege, enten årlig, eller annethvert år. Det er viktig hva folk gjør for tennene sine i det daglige, spesielt når de ikke velger å gå til tannlegen, mener han.

Les også: Tennene våre smuldrer bort

Undersøkelsen viser også at rundt 40 prosent har rutiner utover den daglige tannpussen, det vil si rensing med tanntråd og å styre unna sukkerspising.

Kjenner til tallene

- Vi kjenner til at en av fem utsetter eller avlyser tannlegebesøk på grunn av for høye kostnader, sier statssekretær Arvid Libak i Helse- og omsorgsdepartementet til DinSide Helse.

Han sier det er behandlingene som koster mest, og at en sjekk hos tannlegen som regel vil koste 300-700 kroner. Befolkningsundersøkelser viser at en av to har utgifter på under 1.000 kroner til tannbehandling i løpet av et år.

- En utsettelse eller foreløpig avlysning av behandling på grunn av økonomi får nødvendigvis ikke alvorlige konsekvenser for folks tannhelse eller for deres generelle helse. Men det er mer alvorlig hvis noen avlyser tannlegebesøk og aldri får utført nødvendig behandling, fortsetter Libak.

Les også: - Voksne glemmer barnas tenner

Han sier at regjeringen ikke har noen planer om å regulere tannlegenes priser, det vil si at det fortsatt skal være fri prissetting.

Det er politisk enighet i Norge om at barn, unge og voksne i særskilte livsfaser eller med spesielle diagnoser først og fremst skal få dekket utgifter til tannbehandling, helt eller delvis. Det vurderes også om 19-20-åringer bør få gratis tannbehandling, ifølge Libak.

- Regjeringen vil prioritere dem som trenger det mest på grunn av livssituasjon og sykdomsforhold. Dette har også Stortinget nylig sluttet seg til. Det betyr at flertallet av voksne fortsatt må regne med å betale de fleste utgifter til tannbehandling, sier han.

Undersøkelsen, som ble utført av InFact, viste også at nesten fem prosent bare besøker tannlegen i akutte situasjoner. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Undersøkelsen, som ble utført av InFact, viste også at nesten fem prosent bare besøker tannlegen i akutte situasjoner. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Facebook-aksjon

- Dette er en sak som opptar befolkningen, sier Tom Rino Knudsen, som startet Facebook-gruppen ”Ja til egenandel på tannlegebesøk” tidligere i år. På kort tid har gruppen fått nesten 17.000 medlemmer.

Knudsen startet aksjonen fordi han mente at dagens prisnivå på tannlegebehandling er ”som tatt ut fra en annen verden”. Tenner er helse og med dårlig tannhelse vil også vår generelle helse reduseres både fysisk og psykisk, mener han.

Hvor ofte skifter du tannbørste? Ta testen her.

- Jeg ser til stadighet drastiske økninger i utgiftene vi har til tannlegebehandling, samtidig som jeg ser en mindre vilje fra regjerningen til å ta affære for tannlegetjenestens overstadige prisvurderinger, sier Knudsen.

- Vi mener alle som en at den sosiale gevinsten nordmenn får ved at det innføres egenandel på tannlegebehandling, ikke kan måles politisk eller sees på som et ikke-verdig diskusjonsemne. Alle skal og bør ha rett på et verdig tilbud til å reparere tenner og tanngard og ikke gå i økonomisk tap etter endt besøk, fortsetter han.

Ingen tilbakemelding fra regjeringen

Knudsen forteller at gruppen ikke har fått noen som helst tilbakemelding fra regjeringen.

Les også: Munnen avslører deg

- Dette er en veldig viktig sak for oss, men også en sak som for vår regjering er en ikke-politisk sak. Staten har sagt at den går inn for kompetanseheving og støtte til forebyggende arbeid. Selv om det er kjempefint, hjelper det ikke den delen av befolkningen som i dag sliter økonomisk etter endt tannlegebesøk. Det kan i dag komme opp mot 5.000-10.000 kroner, sier han.

Visse former for tannbehandlig gjør det mulig å få frikort. Les mer om det her.

Spar penger på tannlegebesøket:
  1. Null hull til halv pris
  2. Spar penger i ferienVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer