En av fem er hypokondere

Klager til fastlegen om symptomer som ikke finnes.

Omlag 50.000 nordmenn lider av hypokondri, flest av dem er kvinner.  Foto: Colourbox
Omlag 50.000 nordmenn lider av hypokondri, flest av dem er kvinner. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten en av fem som oppsøker legehjelp er tilnærmet hypokondere, og klager over fysiske symptomer som ikke eksisterer. Det slår den første store australske undersøkelsen om denne problemstillingen fast. Det melder den australske avisa ”The Australian”.

Overdreven bekymring

Forskerne bak undersøkelsen kartla over 10.000 pasienter i allmennlegetjenesten hvor hele 18,5 prosent ble klassifisert som å lide av en somatiseringsforstyrrelse, en sinnstilstand av uhåndterlig frykt eller følelsesmessige voldsomheter.

Les også: Er du hypokonder?

Ikke hypokondri

I Norge antar man at omlag 50.000 nordmenn lider av hypokondri. En sykdom der folk føler at de har en sykdom som de i realiteten ikke har. Ifølge Statens helsetilsyn er det vesentligste kjennetegnet på sykdommen vedvarende opptatthet av muligheten for å ha en eller flere alvorlige og fremadskridende somatiske lidelser.

Redselen varer i minst et halvt år, og medisinske undersøkelser virker ikke beroligende. Man kan selv ha en anelse om at angsten er overdreven, men klarer likevel ikke å kontrollere den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer