En av seks har grådighetsgen

Fråtser du med maten? Skyld på genene.

De som bærer grådighetsgenet spiser daglig opptil 300 kalorier mer enn de uten genet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
De som bærer grådighetsgenet spiser daglig opptil 300 kalorier mer enn de uten genet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Disse har 70 prosent større sjanse for å bli overvektig og 50 prosent større risiko for å få diabetes.


Forskere kan endelig ha funnet svaret på hvorfor noen har større vanskeligheter enn andre for å gå ned i vekt.

300 kalorier mer

En britisk undersøkelse viser at flere millioner briter bærer et såkalt grådighetsgen som gjør at de spiser mer enn andre. De som bærer genet, spiser daglig opptil 300 kalorier mer enn de med normal DNA. Dette tilsvarer en tallerken med chips eller en stor sjokoladeplate, skriver nettutgaven av Daily Mail.

Undersøkelsen viser at mennesker med en såkalt risiko-variant av fedmegenet FTO, er mer overvektig.

Et annet overraskende funn, var at de med grådighetsgenet ikke var spesielt tiltrukket av fet eller sukkerholdig mat.

Les også: Her bor verdens feteste

En av seks

Det anslås at en av seks briter bærer grådighetsgenet. Disse har 70 prosent større sjanse for å bli overvektig og 50 prosent større risiko for å få diabetes.

Det såkalte grådighetsgenet kan være svaret på hvorfor noen har vanseligere for å gå ned i vekt. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Det såkalte grådighetsgenet kan være svaret på hvorfor noen har vanseligere for å gå ned i vekt. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Linken mellom overvekt og fedmegenet FTO ble avdekket i fjor, selv om det ennå ikke var kjent hvordan genet faktisk gjorde folk fet. Studier av mus har i ettertid påvist at FTO uttrykkes i områder i hjernen som regulerer matinntaket.

- Vi har funnet det første konkrete beviset som linker risiko-varianten av FTO genet med høyere matinntak hos mennesker, sier professor John Speakman fra University of Aberdeen, som ledet undersøkelsen, i en pressemelding.

- Siden det høye matinntaket drives av genene, kan det være mye vanskeligere for disse menneskene å kontrollere inntaket. Større matinntak betyr ikke at folk er grådige, fortsetter han.

Les også: Hvor mye veier barnet ditt?

Mindre aktiv


Speakman konkluderte i en rapport tidligere denne måneden at det er overspising, og ikke for lite mosjon, som er årsaken til at folk blir overvektige.

Studiene hans har også vist at vi er mindre aktive enn det vi var for 20 år siden, noe som Sidsel Graff-Iversen, lege og forsker ved Folkehelseinstituttet, uttalte til DinSide Helse i forbindelse med Verdens aktivitetsdag. Les mer om saken her.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Obesity.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer