Tannlegepriser

En av tre dropper tannlegen fordi de ikke har råd

En av tre nordmenn enten utsetter eller unnlater å gå til tannlegen av økonomiske årsaker, ifølge en ny undersøkelse.

HAR IKKE RÅD: En av tre nordmenn enten utsetter eller unnlater å gå til tannlegen av økonomiske årsaker, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Frank May / NTB scanpix
HAR IKKE RÅD: En av tre nordmenn enten utsetter eller unnlater å gå til tannlegen av økonomiske årsaker, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Spørreundersøkelsen er utført av Opinion for FriFagbevegelse.no og Dagsavisen. Blant dem som oppgir en årsinntekt under 300.000, svarer nesten halvparten at de enten har utsatt eller unnlatt å gå til tannlegen av økonomiske årsaker.

Dekan og professor Pål Barkvoll ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo mener folketrygden burde dekke en større andel av utgiftene.

– Det er dyrt å gå til tannlege i dag. Det er ingen tvil om det. Det er også store kostnader knyttet opp mot å drive en tannlegepraksis. Det offentlige bør ta et større ansvar for utgiftene til nødvendig tannlegebehandling, sier Barkvoll til FriFagbevegelse.no.

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 9. og 15. oktober og 1.003 personer deltok. Her svarer til sammen 33 prosent at de enten har utsatt eller unnlatt å gå til tannlege av økonomiske årsaker. I tillegg opplyser 14 prosent at de har måttet ta opp lån for å kunne gjennomføre nødvendig tannbehandling.

- Regningen sendes til pasientene

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 som nylig ble lagt fram, har regjeringen blant annet foreslått ekstra bevillinger til personer med stor angst for tannbehandling eller som har vært utsatt for overgrep eller tortur.

Likevel har forslaget fått kritikk blant annet fra tannlegeforeningen fordi satsene for stønader ikke er prisjustert.

At takstene ikke følger forventet pris og kostnadsvekst gir en innsparing for folketrygden på om lag 23,6 millioner kroner.

Dette betyr samtidig at en større andel av regningen for tannbehandling til pasientene.

- Statsbudsjettet gir tannhelseregningen til pasientene, har Den norske tannlegeforening uttalt.

Her kan du sjekke tannlegeprisene

Siden 2013 har du kunnet sjekke hva tannlegetimen vil koste deg hos ulike tannleger, via siden hvakostertanlegen.no

Tjenesten er levert av Forbrukerrådet, og utviklet i samarbeid med Den norske tannlegeforening, Norsk Tannpleierforening og Helsedirektoratet.

Der kan du sjekke prisene på typiske tjenester hos tannlegen, som for eksempel fyllinger, standard undersøkelse med røntgen, trekking av tenner og annet.

Ved å sjekke prisene der før du bestiller time, kan du forberede deg på hva tannlegesjekken vil koste - og du kan velge de som er billigst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer