Tannlegepriser

En av tre dropper tannlegen fordi de ikke har råd

En av tre nordmenn enten utsetter eller unnlater å gå til tannlegen av økonomiske årsaker, ifølge en ny undersøkelse.

HAR IKKE RÅD: En av tre nordmenn enten utsetter eller unnlater å gå til tannlegen av økonomiske årsaker, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Frank May / NTB scanpix
HAR IKKE RÅD: En av tre nordmenn enten utsetter eller unnlater å gå til tannlegen av økonomiske årsaker, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Spørreundersøkelsen er utført av Opinion for FriFagbevegelse.no og Dagsavisen. Blant dem som oppgir en årsinntekt under 300.000, svarer nesten halvparten at de enten har utsatt eller unnlatt å gå til tannlegen av økonomiske årsaker.

Dekan og professor Pål Barkvoll ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo mener folketrygden burde dekke en større andel av utgiftene.

– Det er dyrt å gå til tannlege i dag. Det er ingen tvil om det. Det er også store kostnader knyttet opp mot å drive en tannlegepraksis. Det offentlige bør ta et større ansvar for utgiftene til nødvendig tannlegebehandling, sier Barkvoll til FriFagbevegelse.no.

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 9. og 15. oktober og 1.003 personer deltok. Her svarer til sammen 33 prosent at de enten har utsatt eller unnlatt å gå til tannlege av økonomiske årsaker. I tillegg opplyser 14 prosent at de har måttet ta opp lån for å kunne gjennomføre nødvendig tannbehandling.

- Regningen sendes til pasientene

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 som nylig ble lagt fram, har regjeringen blant annet foreslått ekstra bevillinger til personer med stor angst for tannbehandling eller som har vært utsatt for overgrep eller tortur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer