En av tre sover dårlig

Forsov du deg i dag? Det er du i så tilfelle neppe alene om. En av tre nordmenn har problemer med å få sove om natten, og søvnmangel er en av de vanligste årsakene til at vi oppsøker lege.

Publisert
Sist oppdatert

En av tre sover dårlig

Forsov du deg i dag? Det er du i så tilfelle neppe alene om. En av tre nordmenn har problemer med å få sove om natten, og søvnmangel er en av de vanligste årsakene til at vi oppsøker lege.

Av

Er du av dem som slo av vekkerklokken opptil flere ganger i dag, før du endelig kom deg opp? Da vet du hvor tungt det er å ikke føle seg uthvilt.

Symptomene på søvnproblemer er mange, men de vanligste er innsovningsvansker, avbrutt søvn eller tidlig oppvåkning.- Det kan være mange årsaker. Alt fra problemer i dagliglivet, til konflikter, stress, økonomi og andre ting, sier doktor Bernt Rognlien ved Balderklinikken i Oslo.

- Psykiske lidelser, angst og spenninger kan også gi innsovningsvansker, mens depresjon ofte gjør at du ofte våkner for tidlig om morgenen, forteller han.

Kaffe og tobakk

Kaffe, te, tobakk og en rekke medisiner er også kjent for å forårsake søvnvansker. Mange blir også holdt våken av sykdom og andre fysiske plager. - Sykdommer i luftveiene kan gi søvnvansker på grunn av plagsom hoste, mens prostataplager gjør at søvnen blir avbrutt hvis du må opp for å late vannet om natten. Høyt stoffskifte er også noe som kan gi rastløshet og dårlig søvn, sier Rognlien.Han forteller at søvnbehovet til hvert menneske varierer, men at de som sover sju til ni timer hver natt er de som lever lengst og er minst syke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer