En chili for magen

Visste du at chili - eller "hot pepper" som den også kalles, er bra for fordøyelsen, og kan gjøre at bakteriene i maten blir mindre farlige for oss? Den sterke chilien kan også hjelpe mot hoste og forkjølelse.

Publisert
Sist oppdatert

En chili for magen

Visste du at chili - eller ”hot pepper” som den også kalles, er bra for fordøyelsen, og kan gjøre at bakteriene i maten blir mindre farlige for oss? Den sterke chilien kan også hjelpe mot hoste og forkjølelse.

Av doktor Bernt Rognlien

Chili eller ”hot pepper” stammer fra India, den tilhører samme familie som paprika, auberginer og tomat. Den fortjener egentlig ikke sitt dårlige rykte om at den gjør all mat brennende sterk. Chili finnes i alle styrkegrader og smaken trenger ikke bli dominerende. Brukt forsiktig, for å sette en liten spiss på maten, trenger ikke chili dominere en matrett. Spiser man chilli ofte, liker man dessuten gjerne maten sterkere etterhvert.

200 typer!

Det finnes over 200 forskjellige typer chili med varierende form , farge, størrelse og smak. Som kart er alle grønne. De fleste skifter farge ved modning til rød, gul, oransje, hvit eller mørk lilla. De røde og grønne, og Chili som er lang med spiss ende, er de som er mest kjent og brukt hos oss. De er middels sterke.

En annen chili er habanero, som er små, med buklete form og mange forskjellige farger. Det er den sterkeste av alle chilityper. Jalapeno kjennetegnes med at den er rund i enden. Den er grønn, og ikke så sterk som vanlig chili.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer