Økonomiske utsikter

En firetrinns­rakett er på vei

Finn ut om du er i «siktet», og hvordan du ruster deg.

TENK FRAMOVER: Sett til side litt penger hver måned og ha alltid en buffer i bakhånd, anbefaler forbrukerøkonomen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
TENK FRAMOVER: Sett til side litt penger hver måned og ha alltid en buffer i bakhånd, anbefaler forbrukerøkonomen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Ferske tall fra inkassoselskapet Lindorff viser at mange nordmenn er i gjenganger-kategorien når det kommer til å ha to ulike forbrukslån i løpet av 24 måneder, som er et tegn på at de har løst gjeldsproblemene sine med å ta opp mer lån.

Svært mange av dem er lavtlønnede, med årslønner fra 130.000 kroner.

NRKs økonomikommentator Cecilie Langum Becker skriver at en «firetrinnsrakett» har truffet nordmenn som låner over evne:

  1. Gjeldsnivået i Norge er historisk høyt. Husholdningenes gjeld er ujevnt fordelt, og mange har mye større gjeld enn snittet på 2,3 ganger inntekt. Mange har gjeld større enn fem ganger inntekt.
  2. Styringsrenta er satt opp fire ganger de siste 13 månedene. Over 90 prosent av alle boliglån er lån med flytende rente, slik at høyere utlånsrenter raskt slår ut i høyere rentekostnader.
  3. Boligprisveksten har flatet ut etter flere år med høy boligprisvekst. Gjennom flere år med høy boligprisvekst har mange tatt opp kortsiktige lån til høyere forbruk, for så å refinansiere boliglånet og putte smålånene inn i det. Den muligheten er nå mye mer begrenset.
  4. Mulighetene for de med mye gjeld til å ta på seg ytterligere gjeld er redusert. Det kommer etter strengere reguleringer av usikret kreditt og gjeldsregisteret.

- Flere kommer dypere i uføret

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank mener at Becker kommer med en god beskrivelse av situasjonen i flere norske husholdninger nå og i tiden framover.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer