Økonomiske utsikter

En firetrinns­rakett er på vei

Finn ut om du er i «siktet», og hvordan du ruster deg.

TENK FRAMOVER: Sett til side litt penger hver måned og ha alltid en buffer i bakhånd, anbefaler forbrukerøkonomen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
TENK FRAMOVER: Sett til side litt penger hver måned og ha alltid en buffer i bakhånd, anbefaler forbrukerøkonomen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Ferske tall fra inkassoselskapet Lindorff viser at mange nordmenn er i gjenganger-kategorien når det kommer til å ha to ulike forbrukslån i løpet av 24 måneder, som er et tegn på at de har løst gjeldsproblemene sine med å ta opp mer lån.

Svært mange av dem er lavtlønnede, med årslønner fra 130.000 kroner.

NRKs økonomikommentator Cecilie Langum Becker skriver at en «firetrinnsrakett» har truffet nordmenn som låner over evne:

  1. Gjeldsnivået i Norge er historisk høyt. Husholdningenes gjeld er ujevnt fordelt, og mange har mye større gjeld enn snittet på 2,3 ganger inntekt. Mange har gjeld større enn fem ganger inntekt.
  2. Styringsrenta er satt opp fire ganger de siste 13 månedene. Over 90 prosent av alle boliglån er lån med flytende rente, slik at høyere utlånsrenter raskt slår ut i høyere rentekostnader.
  3. Boligprisveksten har flatet ut etter flere år med høy boligprisvekst. Gjennom flere år med høy boligprisvekst har mange tatt opp kortsiktige lån til høyere forbruk, for så å refinansiere boliglånet og putte smålånene inn i det. Den muligheten er nå mye mer begrenset.
  4. Mulighetene for de med mye gjeld til å ta på seg ytterligere gjeld er redusert. Det kommer etter strengere reguleringer av usikret kreditt og gjeldsregisteret.

- Flere kommer dypere i uføret

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank mener at Becker kommer med en god beskrivelse av situasjonen i flere norske husholdninger nå og i tiden framover.

- Mange har klart å holde seg flytende ved å ta opp ny gjeld for å betale gammel gjeld. Det er fint for dem med høyest inntekter og som klarer å betjene gjelda på egenhånd til slutt, men dette har dessverre også bidratt til at mange som har kommet enda dypere i uføre framfor å be om hjelp tidligere, sier Tvetenstrand til Dinside.no.

forskriften om forbrukslån som kom er i sum bare positivt, legger hun til.

- De som blir truffet av disse innstramningene er husholdningene med høy gjeldsgrad. Det er trolig ikke et omfattende problem målt i antall husholdninger, men alvorlig for de som blir rammet. For de aller fleste vil effekten av økt lønnsvekst være større enn effekten av de fire punktene som er beskrevet, sier senioranalytiker Morten Trasti i Lindorff til Dinside.no.

I tiden fremover forventer vi økt mislighold blant personer med høy gjeldsgrad. Dette gjelder ikke bare usikret kreditt, men også andre typer krav, ettersom refinansiering med et større lån trolig har bidratt til å løse alle typer inkassosaker de siste årene, fortsetter han.

Rust deg for framtiden

Ifølge forbrukerøkonomen gjør disse tendensene at det blir neda viktigere å planlegge eget sikkerhetsnett og egen økonomi framover.

- Sett til side litt penger hver måned og ha alltid en buffer i bakhånd. Ved å ha denne på plass, unngår du å ty til dyre forbrukslån når det i tider kommer høyere regninger, sier Tvetenstrand, og kommer videre med følgende råd:

  • kortere nedbetalingstid på boliglånet, om mulig, slik at du får en tvungen sparing og prioriterer å betale ned ekstra når rentene er så lave som de er nå, til tross for de siste renteøkningene.
  • Dersom du har tatt opp forbrukslån allerede, husk å alltid prioritere nedbetaling av denne gjelda først. Klarer du ikke betale alt på en gang, betal alltid så mye du klarer og ikke bry deg om minimumsbeløpet som kreves.
  • Ta kontakt med kreditor om du ser at du ikke klarer å betjene lånet, og se om det er mulig å forhandle om renta og få ned totalbeløpet.
  • Prøv så godt du kan å holde deg ajour med alle regninger, da de fleste har høye purregebyr.
  • Har du virkelig lyst å rydde opp i økonomien din, ta gjerne kontakt med en økonomirådgiver hos Nav – de er veldig flinke til i vanskelige situasjoner. Om du har boliglån og et bankforhold kan du be om et møte med rådgiver i banken for å finne løsninger. Det er ingen skam å be om hjelp, uansett om det er venner, familie eller kreditorer.

Tenk nytt om sparing

Tvetenstrand mener vi blir nødt til å tenke annerledes når det kommer til sparing framover, ettersom kontorentene er lave, og boligmarkedet kanskje ikke i like stor grad vil gi oss verdiøkninger.

- Vi bør se til våre naboer i øst og bli flinkere til å starte sparing i fond tidligere, avslutter forbrukerøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer