En god krangel forlenger livet

Viker du unna når partneren din legger opp til en krangel? Det kan gå på helsa løs.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com		 Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Par som klarer å kommunisere hensiktsmessig om problemer, får også større tillit til hverandre.


Vi vet at en god latter forlenger livet. Nå kan det se ut som det samme gjelder for en god krangel. Ektefeller som begraver frustrasjonen, ser nemlig ut til å dø tidligere enn par som heller tar en utblåsning og løser konflikten, viser en ny studie.

Les også: 10 sunne synder

Det er forskere ved University of Michigan som har kommet fram til resultatene etter å ha fulgt 192 par i 17 år, skriver nettstedet LiveScience.

Parene ble delt inn i fire kategorier: begge partene uttrykte sinn når de følte seg urettferdig angrepet, ingen uttrykte sinne, kona undertrykte følelsene eller ektemannen gjorde det.

Farlig å ruge på sinnet
Forskerne ble overrasket over å se at det var dobbelt så sannsynlig at de som ikke lot aggresjonen få utløp når de følte seg urettferdig "angrepet", døde i løpet av studieperioden.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com		 Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


Mens det var 13 dødsfall i gruppen på 26 par hvor begge undertrykte følelsene sine, var det 41 dødsfall i resten av de 166 parene.

Konflikter er en helt naturlig del av et forhold, men det avgjørende er hvordan du håndterer dem, mener psykologiprofessor Ernest Harburg som har vært med på studien.

- Hvis du ikke prøver å løse konflikten, men heller begraver sinnet ditt og ruger på det samtidig som du blir fornærmet på den andre personen, er du i trøbbel, sier han til LiveScience.

Les også: Sinnatagger tar bedre avgjørelser

Angriper ømme punkter
Stig Jarwson er psykiatrisk sykepleier og jobber med sinnemestring ved Brøset kompetansesenter i Trondheim. Der har alle klientene en eller flere ganger brukt fysisk eller psykisk vold mot partneren, og Jarwson ser at den utsatte partneren ofte velger å undertrykke frustrasjonen for å unngå nye episoder.

- Dermed skapes et mønster hvor følelsen av krenkelse stadig blir aktivert ved at den ene partneren forsøker å treffe den andres ømme punkter. Relasjonen går da i en negativ sirkel som skaper mer fiendtlighet og aggresjon, sier han til DinSide Helse.

Og ifølge Harburgs studie er det følelsen av krenkelse som utgjør den største helserisikoen.

- Det er sunt å anerkjenne at du blir urettferdig angrepet og det er enda sunnere å si fra og snakke om det og prøve å løse problemet hvis du vil leve lenger, sier Harburg til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Kronisk sinne gjør deg syk

Oppnår større tillit
Også Jarwson mener en sunn krangel er godt for forholdet.

- Men det innebærer at begge parter respekterer og lytter til hva den andre egentlig mener, understreker han og kommer med flere gode råd til hvordan sinne og konflikter bør håndteres:

 • Hvis du lett hisser deg opp, så lær deg å kjenne dine kroppslige varselsignaler, som varmefølelse, vondt i mage eller bryst og skjelving. Dermed kan du prøve å unngå ukontrollert sinne.
 • Øv deg på å motta kritikk og kjenn på at den ikke er farlig for deg.
 • Be om en time-out, skift til et positivt tema eller ta en spasertur.
 • Les også: - Slipp følelsene løs på jobb

  Dersom man ikke klarer å løse konfliktene, kan det være lurt å unngå stadige krangler siden det bare vil føre til konstant uvennskap, mener samlivsterapeut Solveig Vennesland. Men stort sett vinner man veldig mye på å unngå å brenne inne med aggresjonen og irritasjonen, sier hun.

  - Det betyr ikke at du skal kle deg naken og sørge for at partneren vet absolutt alt, men problemer og uenigheter som gjelder dere to, er det veldig klokt å ta opp. Par som klarer å kommunisere hensiktsmessig om problemer, får også større tillit til hverandre, påpeker Vennesland.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer