En halv milliard har denne sykdommen

Hva med deg?

Over en halv milliard mennesker lever ifølge Verdens helseorganisasjon med herpes. Foto: colourbox.com
Over en halv milliard mennesker lever ifølge Verdens helseorganisasjon med herpes. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Verdens helseorganisasjon lever over en halv milliard mennesker i verden med herpesviruset herpes simplex virus type 2 (HSV-2), og man regner med rundt 24 millioner nye tilfeller hvert år. HSV-2 er i hovedsak årsak til genital herpesinfeksjon.

TEST DEG SELV: Hva kan du om kjønnssykdommer

Denne typen infeksjon er ikke lenger meldepliktig i Norge, og man har dermed ingen absolutte tall for hvor mange nordmenn som går rundt med dette viruset. Men ifølge Folkehelseinstituttet, ble det årlig meldt om 2.000 nye tilfeller av genital herpesinfeksjon i perioden 1983 til 1994, da sykdommen var meldepliktig. Ifølge samme institusjon, rapporteres det årlig fra landets medisinsk-mikrobiologiske laboratorier til Folkehelseinstituttets frivillige rapporteringssystem cirka 5.000 positive prøver for herpes simplex virus.

En av tre har herpes

16 prosent av befolkningen

WHo, eller Verdens helseorgansasjon, har kommet med sin første analyse av hvor mange mennesker på verdensbasis som lever med, og antallet nye tilfeller av, herpes virus type 2.

HSV-2 er det viruset som forårsaker flest tilfeller av kjønns-herpes, selv om herpes simplex virus type 1 (HSV-1) også kan forårsake denne typen herpes - men dette er altså mer sjeldent. Som oftest angriper HSV-1 munnen, mens HSV-2 typisk angriper kjønnsorganene. Sistnevnte kan også smitte fra mor til barn under fødselen. Dette skriver magasinet WedMD.

WHOs analyser er basert på studier fra hele verden. Studiene er publisert i 2003, men det er først nå helseorganisasjonen er ferdige med sammenfatningen:

Vær påpasselig med hygienen under utbrudd, unngå trange klær og unngå samleie, råder Verdens helseorganisasjon. Foto: colourbox.com
Vær påpasselig med hygienen under utbrudd, unngå trange klær og unngå samleie, råder Verdens helseorganisasjon. Foto: colourbox.com Vis mer

 • 536 millioner i alderen 15 til 49 år er infisert med HSV-2. Det er 16 prosent av befolkningen i den aldersgruppen.
 • Hvert år blir 23,6 millioner mennesker mellom 15 og 49 år smittet med dette viruset.


 • I sin analyse av studiene, fant forskerne fra WHO også at forekomsten av kjønnsherpes-viruset var høyere blant kvinner enn blant menn, og det var også variasjoner mellom de forskjellige verdensdelene. Vest-Europeiske menn hadde den laveste forekomsten (13 prosent), mens kvinner i afrikanske sub-Sahara hadde den høyeste forekomsten, på hele 70 prosent.

  De fleste er intetanende

  Ifølge Cand. med. A. K. Ødegaard på Lommelegen.no, finnes HSV-2 hos 90 prosent av de med genital herpes, mens HSV-1 finnes hos 90 prosent av de med forkjølelsessår. Førstegangsinfeksjon av HSV-2 er fullstendig symptomfri hos 75 prosent av de som er smittet, så de fleste med dette viruset har med andre ord ingen anelse om at de er smittet.

  - Kjære, jeg har herpes

  Symptomer: De som får symptomer, får disse inne tre til sju dager etter smitte. Symptomer kan være ømhet, smerte, milde prikninger eller brennende følelse. Smerter og svie ved vannlating kan også forekomme. Ettervert brister blemmene og det blir smertefulle sår. Mange opplever også slapphet, hodepine, feber og generell sykdomsfølelse ved første gangs ubrudd.

  Smitte: Herpes-virusene smitter ved kontaktsmitte. Som oftest smitter HSV-1 i munnen og HSV-2 i kjønnsorganene, men det kan også forekomme HSV-1-smitte i kjønnsorganene. Men som tidligere nevnt, er det HSV-2 som forårsaker de fleste tilfellene av kjønnsherpes.

  Det er størst fare for smitte i forbindelse med utbrudd, men viruset kan også smitte mellom utbrudd - selv om faren da er betydelig mindre.

  Behandling: Herpes-viruset er en livslang sykdom, det vil si at dersom du er smittet, så kan du ikke bli kvitt det. Viruset vil imidlertid veksle mellom å gå i dvale og fyre opp symptomene i form av herpesblemmer og sår. Noen får kun ett utbrudd, mens andre kan få gjentatte, også på samme sted.

  Ved utbrudd kan du få utskrevet behandlig på resept fra lege. Med behandling, kan utbruddsperioden kortes ned, plagene lindres og smitterisikoen minskes.

  For øvrig bør du være påpasselig med hygienen under utbrudd, unngå trange klær og unngå samleie.

  Slik beskytter du deg: Du kan beskytte deg med kondom, men du seiler likevel ikke garantert fri for smitten. Smitten kan nemlig også overføres via sårvæsken fra sår som ikke dekkes av kondomet, ifølge informasjon om viruset fra Apotek 1.

  Slik kan du teste deg: Du må oppsøke lege for å teste deg ved mistanke om herpesinfeksjon.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer