En halvliter mot kreft

Gode nyheter for tørste sjeler: Øl kan være med på å motvirke kreft i tykktarmen

Publisert
Sist oppdatert

Det er langt ifra vanlig å anbefale øl for deg som vil holde deg frisk og sunn. Men nå kan forskerne i alle fall gi deg en god grunn til å slukke tørsten med en kald øl.

Noen stoffer i øl kan nemlig motvirke utviklingen av kreft i tykktarmen. Det kommer frem i en japansk undersøkelse som er publisert i januarnummeret av International Journal of Cancer.

Moderat daglig inntak
- Resultatene antyder at et moderat daglig inntak av øl kan redusere risikoen for å utvikle kreft i tykktarmen. Det er derimot nødvendig med mer forskning før vi kan si dette sikkert og gi en god forklaring til hva det er som gir denne effekten, skriver forskningsleder Doktor Hajime Nozawa i rapporten.

Det bør også opplyses om at studiet er gjennomført på vegne av Kirin Brewery Co. som ligger i Yokahoma i Japan. Bryggeriet er blant landets største og ser nok med blide øyne på forskning som støtter opp om ølsalget.

Mørkt øl best
Undersøkelsen bygger på eksperimenter på rotter som ble gitt forskjellige typer øl over fem uker. Oppfølgingen senere viste at rottene som fikk øl hadde 22 prosent lavere risiko for tykktarmskreft enn de avholdende rottene i kontrollgruppen.

Forskerne noterer seg at øl med mye malt ser ut til å være mest effektivt. Dette er typisk mørke øltyper. Lyst pilsenerøl ser ikke ut til å ha en like god effekt.

Mozon 03.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer