En klem er god hjertemedisin

Litt kjærlig kontakt før en tøff dag på jobben varmer hjertet og reduserer stress, sier amerikanske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

En klem, og å holde partneren i hånda i ti minutter før jobben, kan drastisk redusere de fysiske skadelige effektene stress har, i følge en rapport som ble sluppet denne helgen på et møte i American Psychosomatic Society.

- Kjærlig kontakt før en tøff dag på jobben kan hjelpe deg gjennom dagen og beskytte deg mot stress, sier psykolog Karen Grewen fra det medisinske fakultetet ved University of North Carolina-Chapel Hill til USA Today.

I studien ble 100 voksne personer og deres kjærester bedt om å holde hverandre i hendene mens de så en 10 minutter lang video - og gi hverandre en klem etterpå. En annen gruppe på 85 personer slappet av uten partneren sin.

Blodtrykk og pulsSå snakket alle deltagerne et par minutter om noe som nylig hadde hendt og som gjorde dem stressede eller sinte. Det som vanligvis skjer da er at blodtrykk og puls øker.

Etter praten gikk blodtrykket opp blant gruppen uten kontakt med partneren, og pulsen gikk opp med ti slag i minuttet.

Blant klemmerne gikk pulsen opp fem slag i minuttet.

- Dette er den siste blant mange studier som viser at mennesker er ”programmert” som sosiale dyr, sier Tiffany Field ved Touch Research Institute på University of Miami.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer