En klem er god hjertemedisin

Litt kjærlig kontakt før en tøff dag på jobben varmer hjertet og reduserer stress, sier amerikanske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

En klem, og å holde partneren i hånda i ti minutter før jobben, kan drastisk redusere de fysiske skadelige effektene stress har, i følge en rapport som ble sluppet denne helgen på et møte i American Psychosomatic Society.

- Kjærlig kontakt før en tøff dag på jobben kan hjelpe deg gjennom dagen og beskytte deg mot stress, sier psykolog Karen Grewen fra det medisinske fakultetet ved University of North Carolina-Chapel Hill til USA Today.

I studien ble 100 voksne personer og deres kjærester bedt om å holde hverandre i hendene mens de så en 10 minutter lang video - og gi hverandre en klem etterpå. En annen gruppe på 85 personer slappet av uten partneren sin.

Blodtrykk og puls
Så snakket alle deltagerne et par minutter om noe som nylig hadde hendt og som gjorde dem stressede eller sinte. Det som vanligvis skjer da er at blodtrykk og puls øker.

Etter praten gikk blodtrykket opp blant gruppen uten kontakt med partneren, og pulsen gikk opp med ti slag i minuttet.

Blant klemmerne gikk pulsen opp fem slag i minuttet.

- Dette er den siste blant mange studier som viser at mennesker er ”programmert” som sosiale dyr, sier Tiffany Field ved Touch Research Institute på University of Miami.

Nytelses-kjemikalier
Hennes forskning viser at berøring senker utskillelsen av stress-hormonet cortisol. Når det går ned, øker to “nytelses-kjemikalier” i hjernen; serotonin and dopamin.

- Noen studier har vist at berøring mellom venner kanskje også hjelper mot stress, men på langt nær like bra som kontakt med en partner, sier psykolog Kathleen Light, som er medforfatter av studien.

Resultatene peker på en grunn til at isolerte, ensomme mennesker har dårligere helse, sier psykolog Janice Kiecolt-Glaser ved Ohio State University.

Hun tror eldre mennesker får mest igjen for berøring.

- Jo eldre du er, jo skjørere er fysikken - så berøring og kontakt øker i betydning for bedre helse med alderen, sier hun.

Mozon.no, 10.03.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer