Det er ingen garantier for at været blir bra i ferien, ei heller kronekursen. Men for alle som har lagt høstferien til et land i eurosonen har vi gode nyheter:
De siste dagene har kronen styrket seg mot euroen, og i skrivende stund er kursen 11,25 norske kroner per euro.

- Det er fortsatt høyt, men det laveste nivået vi har sett på en god stund, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, til DinSide.
- Du får ikke det samme valutasjokket som i sommer.
Unormalt dårlig kurs
Er det lenge siden du har handlet i euro virker nok kursen katastrofalt dårlig, men på forsommeren bikket den tolvtallet, viser tall fra Norges Bank. Hadde du flaks og reiste i slutten av juli, fikk du en enda hyggeligere kurs, da var kursen ned mot 11, men etter det steg kursen igjen mot tolvtallet, før den nå har snudd den siste uka.
- De som skal på høstferie til eurolandene, vil få mer for pengene, kursen har falt rundt fire prosent på tre måneder, sier Gundersen.
Dette vil slå særlig gunstig ut for dem som ikke har betalt for overnatting ennå, eller de som skal leie bil eller shoppe mye.
- Det er en liten trøst. Alt har blitt dyrere, men dette hjelper litt på.
Bruk kortet på ferie
Hvilken vei kursen skal gå er vanskelig å spå, men Gundersen vil ikke råde noen til å løpe i banken og ta ut penger, hverken her hjemme, eller når du kommer på ferie.

Så mye koster feil svar
- Mitt tips er: Ikke ta ut penger, hverken her eller der, med mindre du absolutt må.
Årsaken er todelt: Du får en mye bedre kurs om du bruker kort enn om du kjøper sedler, og fordi du ikke trenger kontanter. Det finnes selvsagt unntak, men de aller fleste steder kan du bruke kortet på restaurant, i taxi, på bussen, på museum eller fornøyelsespark.
- For ikke å ødelegge den gode kursen, bør du bruke kortet så mye som mulig.
Gitt at du skal betale for noe, selvfølgelig.
Selv pleier Gundersen å ta med seg kontanter han har til overs fra forrige reise. Det er sjelden han får bruk for dem, men det er greit å ha i tilfelle.
- Ta med om du har liggende, men ikke kjøp om du ikke absolutt må. Sist jeg hadde bruk for kontanter på tur var i fjor sommer. Jeg klarte meg uten, nesten hele ferien, men måtte ha for å leie solseng.

Dette gjør du med kontanter du har til overs etter ferien
Familien fikk slå seg ned, mens Gundersen jogget halve byen rundt for å finne en minibank som virket.
- Det skjer likevel så sjelden at rådet mitt er å ha et par sedler på lur - i tilfelle -og heller spare dem til neste gang om du ikke får bruk for dem.
Vent til du drar
Selv om kursen er gunstig nå, bør du likevel ikke ta ut euro før du drar, sånn i tilfelle, ifølge forbrukerøkonomen.
- Det dyreste du gjør er å kjøpe euro i Norge, du får mye bedre kurs om du tar ut penger på destinasjonen, sier Gundersen, og legger til: - Det eneste som kan bli enda dyrere er å ta med seg norske kroner og veksle dem inn på reise.
Den beste kursen får du om du betaler med kort der du er, og velger lokal valuta.
Sjekk vilkår
Når du er på reise anbefaler Gundersen å ta med seg både bankkort og kredittkort, tilfelle et av dem ikke virker. Skal du leie bil, må du ha kredittkort - og i flere tilfeller et gammelt kredittkort med uthevet skrift.

Advarer: - Godtar ikke nye kort
Ifølge forbrukerøkonomen er de aller fleste kredittkort gratis å bruke, både uten årsavgift, og uten gebyr for å handle i utlandet, men det skader likevel ikke å ta en ekstra sjekk for å sikre at du ikke betaler mer enn du må for å bruke kredittkort.
- Har du kredittkort som tar gebyr for å handle i utlandet, bør du bytte kort.