En norsk familie må tjene minimum 400.000

Kan en norsk kjernefamilie leve komfortabelt i Norge med 400.000 i samlet inntekt? Med utgangspunkt i tall fra Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) og Skattedirektoratet har vi sett på saken.

Publisert

Hvor dyrt er det å leve og bo i Norge, og hvor mye penger må du tjene for å ha det noenlunde bra? Ett er sikkert, det finnes ikke noe fasitsvar. Men det går an å nærme seg problematikken.

I første omgang skal vi se på den økonomiske virkeligheten for en norsk familie på fire: To voksne med to barn på fem og 11 år.

SIFOs "standardbudsjett" er et budsjett som viser hva nordmenn bør ha av penger for å kunne klare seg på et "rimelig" forbruksnivå. Hva et rimelig forbruksnivå er er et åpent spørsmål. SIFOs tall gir overhodet ikke noe rom for luksus. For eksempel finner vi under rubrikken, "Mat- og drikkevarer", følgende tekst:

"...budsjettet gir rom for brus og boller, men ikke sjokolade, chips osv..."

Etter DinSides vurdering er tallene SIFO opererer med minimumsbeløp for å kunne leve et normalt liv.

Bolig til 700.000, bil til 50.000

En del utgifter er ikke inkludert i SIFOs budsjett. Vi har derfor anslått disse. Blant annet sier vi at familien har et boliglån på 700.000 til laveste effektiv rente på markedet: 6,9%. Vi sier videre familien har samlet studielån på 200.000 kroner der bare den ene har inntekt og 300.000 der begge har inntekt. Vi har beregnet alle lån etter samme lave rente på 6,9% (i dag er flytende rente på studielån 7,8%). Låneutgiftene i tabellen er derfor lavere enn det de fleste i virkeligheten har. Andre samlede årlige utgifter for familie på fireIkke inkludert i SIFOs budsjettDinSides anslagBoliglån700.000Studielån200.000/300.000Billån50.000Strøm*10.221Tobakk og alkohol0Videregående skolegang0Helsetjenester2.000Feriereiser15.000kostbare fritidsinteresser 0feiring av begivenheter, gaver0*Basert på årlig strømforbruk på 25.000 kWh hos billigste leverandør per 11. august.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer