Enda billigere danskesprit

1. oktober senkes spritavgiften med 45 prosent i Danmark. En flaske Absolut Vodka går dermed ned i pris fra 169 til cirka 120 kroner.

Brennevinet blir billigere i Danmark fra 1. oktober og i Finland fra 1. januar, 2004.

Foto: Abslolut.com Foto: Abslolut.com
Brennevinet blir billigere i Danmark fra 1. oktober og i Finland fra 1. januar, 2004.

Foto: Abslolut.com Foto: Abslolut.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge supermarkedet Bilka i Ålborg koster en flaske Vodka Absolut 169 danske kroner, tilsvarende 180 norske kroner og fra 1. oktober vil den samme flasken koste cirka 120 danske kroner, eller 129 norske kroner. I Norge koster Absolut Vodka 247 kroner, mens i Sverige har prisen i følge Systembolaget landet på 202 kroner.

- Vi forventer betydelig større vekst i alkoholhandelen over grensen til Danmark, særlig fra Kristiansand, sier Jan Ottesen, pressetalsmann i Vin- og brennevinsimportørenes forening.

Vinmonopolet er ikke enige i Vin- og brennevinsimportørenes forening spådommer:

- Vi forventer ingen kundeflukt til Danmark, men vil kanskje se en minimal vekst av kunder som handler alkohol der, sier Vinmonopolets informasjonsrådgiver Halvor Bing Lorentzen til DinSide Økonomi.

Ifølge Vinmonopolet utgjør grensehandelen 5 til 8 prosent av Vinmonopolets eget salg.

Kundeflukt fra Sverige

Det svenske Systembolaget forventer massiv kundeflukt.

- En flaske rent brennevin kommer til å koste mindre enn halvparten av hva den koster i våre forretninger, sier Björn Rydberg, Systembolagets pressesjef til den svenske avisen Aftonbladet.

Ekspertuvalget i Vin- og brennevinsimportørenes forening tror handelen også vil føre til økt press på de norske alkoholavgiftene.

- Avgiftene har også gått ned med cirka 60 kroner per flaske i snitt, sier Vinmonopolets Halvor Bing Lorentzen.

At innførselsreglene innen EU endres fra 1. januar neste år gjør heller ikke saken bedre for det svenske Systembolaget: Da kan svenskene fritt ta med seg 10 liter sprit, 90 liter vin og 110 liter øl, mot dagens regler som begrenser innførselen til 5 liter sprit, 6 liter sterkvin, 52 liter vin og 64 liter øl fra andre EU-land. I Norge er innførselsgrensen satt til 1 liter drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosent og 1 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent, eller 2 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent.

Flere endringer i vente

Også i Finland kuttes avgiftene. Fra 1. mars 2004 reduseres avgiften på brennevin med 44 prosent, øl med 32 prosent og 10 prosent på vin. I Finland koster en flaske Gammel Dansk 208 kroner, men ved inngangen til 2004 koster den samme herligheten 152 kroner.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer