Enda dyrere studielån!

Fra 1. oktober blir studielånet ditt dyrere igjen. Denne gangen går renten opp til 5,1 prosent.

Nye rentehevinger fra Lånekassen koster flere tusenlapper... Foto: karoline
Nye rentehevinger fra Lånekassen koster flere tusenlapper... Foto: karoline Vis mer
Publisert

Selv om studielånsrenten ble satt til 4,7 prosent fra 1. juli, varsler Lånekassen allerede om ny renteøkning fra 1. oktober. Dette grunngis med at statssertifikatenes rente har gått opp. Renten på utvalgte statssertifikater med kort gjenstående løpetid (0 til 3 måneder) bestemmer renten på studielånet. Renten på slike sertifikater er lav. Men fordi Lånekassen velger å ta litt ekstra som skal gå til delvis dekning av administrasjon og tap, blir renten likevel på nærmere 5 prosent.

Statsbanker

Dette høres kanskje ikke ille ut. Men husk at studielån i likhet med husbanklån ytes av statsbanker som egentlig bør drive etter andre forretningsmessige prinsipper enn private banker og finansieringsinstitusjoner. Disse låneformene har blant annet til hensikt å stimulere en virksomhet som er regnet å være til nytte både for den enkelte og for landet. Derfor kan det virke urimelig at renten er like høy eller høyere på studielån enn de laveste rentene på lån i private banker.

Kan ikke binde

Vi anbefalte tidligere lånekunder med boliglån å binde rentene. Selv i Husbanken kan du binde renten på meget lave nivå selv om du venter helt til høsten. Men denne muligheten har ikke du som er kunde i Lånekassen. Derfor må tidligere studenter og skoleelever med studielån belage seg på urolige rentetider fremover.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.