Enda vanskeligere å låne

Bankene har sluttet å kaste penger etter folk.

Det har blitt enda vanskeligere å låne penger i norske banker. Foto: Colourbox.com
Det har blitt enda vanskeligere å låne penger i norske banker. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det lånes ut mindre penger til både bedrifter og husholdninger, ifølge Norges Banks ferske utlånsundersøkelse.

Bankene fortsatte å stramme inn sin kredittpraksis overfor husholdninger og foretak i tredje kvartal 2008. Særlig kredittpraksisen overfor husholdninger ble endret mye. Det var en betydelig innstramming på lån til næringseiendom. I fjerde kvartal 2008 forventer bankene ytterligere innstramming i kredittpraksis overfor foretak og husholdninger, skriver Norges Bank i en pressemelding.

Nå må du imponere banken

Norges Banks utlånsundersøkelse for 3. kvartal 2008 ble
gjennomført i perioden 1. oktober - 10. oktober 2008, og deltakerne i undersøkelsen ble bedt om å vurdere utviklingen i kredittpraksis og etterspørselen etter lån i 3. kvartal 2008
sammenlignet med 2. kvartal 2008, samt forventet utvikling i 4. kvartal 2008 sammenlignet med 3. kvartal 2008.

Tar seg bedre betalt

Norske banker vil ta seg bedre betalt som følge av finanskrisen. Selv om uroen skulle avta, må vi regne med at bankenes normale påslag for risiko heretter vil være høyere enn før. Også høyere enn de var før finansuroen startet i høst. For deg som forbruker betyr dette at dyre lån fortsatt kan bli dyrere.

Vanskeligere å få lån

Bankene har blitt langt mer kresne på hvilke lånekunder de vil ha, og har strammet kraftig inn på lån til mellomfinansiering. Krisen i finansmarkedet har dessuten gjort det dyrere for bankene å låne pengene de skal låne ut til deg. Derfor er de mer opptatt av innskuddskundene enn av lånekundene akkurat nå.

Les også: Får ikke bytte bank

Dat har vist seg å være spesielt vanskelig å bytte til de billige, lokale bankene. Reidar Smeby er et eksempel på en boliglånskunde som sendte ut forespørsler til en rekke banker med lavere rente. Så langt har alle svarene vært negative.

Enorm pågang

De billige lokale bankene har fått mer oppmerksomhet i media den siste tiden, noe som har resultert i rekordmange henvendelser fra folk som vil bytte bank.

- Vi tar fortsatt imot kunder, men har ikke kapasitet til å ta imot alle. Vi prioriterer eksisterende kunder og kunder i nærområdet, sier Rita Mandal i Bjugn Sparebank til DinSide.

Mandal er avdelingssjef i personmarkedet og sier de prøver å rekke over det de kan. Bjugn Sparebank har fått inn over 200 søknader de siste dagene og vil på sikt prøve å ta unna flere kunder enn de har kapasitet til akkurat nå.

- Slik situasjonen er nå, har vi ikke tid til å gå inn på store og innviklede søknader.

Elisabeth Realfsen er daglig leder i Finansportalen.no. Hun sier at de er kjent med at en rekke banker - særlig en del mindre sparebanker som tilbyr gunstige lånebetingelser - i det siste har takket nei til å ta inn nye lånekunder, på grunn av den ekstraordinære situasjonen i pengemarkedet.

Les også: Skandiabanken vil ikke kutte renten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer