Hvordan bestille ID-kort

Endelig kan det bestilles

Koster like mye som pass, men det kan være lurt å bestille begge deler samtidig.

ID-KORT: Med et nytt, nasjonalt ID-kort kommer det også mange nye sikkerhetselementer. Disse skal blant annet gjøre forfalskning vanskelig. Foto: Politiet. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Veien har vært lang for nasjonale ID-kort i Norge, men nå kan du endelig bestille time for å søke om det nye kortet.

Med et nytt, nasjonalt ID-kort kommer det også mange nye sikkerhetselementer. Disse skal blant annet gjøre forfalskning vanskelig.

I videoen over kan du se hvilke sikkerhetselementer det nye ID-kortet får.

Slik bestiller du

Ønsker du å anskaffe det nye nasjonale ID-kortet, er fremgangsmåten tilsvarende ved bestilling av pass:

Timebestillingen foregår via politiets nettside. Her velger du først oppmøtested, altså politistasjon, om du vil bestille pass, ID-kort eller begge deler og hvor mange dere er. Deretter velger du et ledig tidspunkt fra kalendervisningen.

Til slutt taster du inn telefonnummer, for å få en engangskode på SMS, eventuelt også epostadresse. Når bestillingen er fullført, vil du motta en kvittering.

Endelig kan det bestilles

Dette koster det

I utgangspunktet var det sagt at produksjonen av ID-kort skulle være billigere enn pass, men i sommer ble det kjent at du må betale det samme for pass og ID-kort.

Dermed er prisen 570 kroner for voksne og 342 kroner for barn.

Merk deg at det kan være lurt å bestille pass og nasjonalt ID-kort samtidig, for da reduseres søknadsgebyret og totalprisen er:

  • over 16 år: 912 kroner
  • mellom 10 og 16 år: 730 kroner
  • under 10 år: 548 kroner

Gebyret betales på pass- og ID-kontoret, og du kan betale både med kontanter og bankkort. Politiet opplyser på sine nettsider at du ikke kan betale med kredittkort, utenlandske bankkort eller Vipps.

Her gjelder det

Det er frivillig om du ønsker å anskaffe deg et nasjonalt ID-kort. Det skal kunne brukes som reisedokument og identifikasjon innenfor hele EØS-området, slik at du først behøver pass dersom du skal reise utenfor EØS.

ID-kortene skal i utgangspunktet også fungere i automatisk passkontroll, har politiet tidligere uttalt til Dinside.

Det nye ID-kortet vil gi en bedre sikkerhet ved legitimering, i stedet for bankkortene som kan brukes i dag. Det er også håp om at det kan gjøre problemene med identitetstyverier mindre.

Det vil også kunne utstedes nasjonale ID-kort uten reiserett, som kan utstedes for eksempel til mindreårige mellom 13 og 18 år som ikke har med seg samtykke fra foresatt, eller til andre som av ulike årsaker ikke oppfyller vilkårene for et reisedokument.

Mindreårige vil likevel kunne bli nødt til å ha med en foresatt for å få utstedt ID-kortet, for at politiet skal kunne gjøre en fullverdig vurdering av om identiteten er godt nok bevist.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer