Endelig kan du ta kontrollen

Nå kommer det et helt nytt mobiltilbud til alle med barn.

Mobiltjenesten Bipper stakk av med innovasjonsprisen for beste oppstart under Mobile Premier Awards i Barcelona i februar i år. Gründeren Silje Vallestad ville egentlig bare sikre datterens mobilbruk. Foto: Kristina Picard
Mobiltjenesten Bipper stakk av med innovasjonsprisen for beste oppstart under Mobile Premier Awards i Barcelona i februar i år. Gründeren Silje Vallestad ville egentlig bare sikre datterens mobilbruk. Foto: Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mobilselskapene har solgt mobilabonnement til barn i årevis uten å tilby en løsning som ivaretar de yngste brukerne. Det ansvaret tar vi nå.Christian Sæterhaug, salgs- og markedsdirektør i Tele2


Det er mobilselskapet Tele2 og trygghetsløsningen Bipper som nå vil tilby et produkt til og for foreldre som vil ha kontroll over de yngste barnas mobilbruk. Lanseringen er intet mindre enn en verdensnyhet.

Det hele begynte med at trebarnsmoren Silje Vallestad (31) lette etter gode løsninger for mobilbruk til sin datter som skulle begynne på skolen.

Tre år senere har hun utviklet en helt unik og prisbelønnet tjeneste, Bipper, som skal gi foreldre den tryggheten de trenger når de utstyrer barnet med en mobiltelefon. Flere internasjonale selskaper skal være interessert i løsningen, og i Norge er det nå Tele2 som vil samarbeide med Bipper om å tilby det barnevennlige abonnementet.

Christian Sæterhaug i Tele2 sier til DinSide at han er stolt av samarbeidet med Bipper og Silje Vallestad (til høyre). Foto: Kristina Picard
Christian Sæterhaug i Tele2 sier til DinSide at han er stolt av samarbeidet med Bipper og Silje Vallestad (til høyre). Foto: Kristina Picard Vis mer


"Alle" barn vil ha mobil

Selskapet Mobile Youth anslår i en analyse at alle norske skolebarn vil ha en mobiltelefon innen år 2015. Selv om Vallestad ikke helt klarer å tro på disse tallene, er det en helt klar trend at flere og flere foreldre ser at det er praktisk at barnet har en mobiltelefon.

- Jeg opplever at mange foreldre utstyrer ganske små barn med mobiltelefon, men at de ikke ønsker å snakke om det.

Hun syntes selv det var mange problemstillinger knyttet til det med barn og mobiltelefon.

- Temaer som stress, mobilmobbing og uønsket kontakt med fremmede dukket opp da jeg selv fikk barn som kunne ha bruk for en telefon, og mine undersøkelser viste at jeg delte disse bekymringene med mange andre foreldre.

Samtidig så Vallestad at behovet var der. Foreldre ønsker å komme i kontakt med barna sine på enklest mulig måte.

Ingen har tatt ansvar

Og barn med mobiltelefon er ikke noe som ligger langt inne i fremtiden. Bipper anslår at så mange som 30 prosent av alle norske seksåringer allerede disponerer en mobiltelefon.

Dette må bety at mobilselskapene allerede tjener store penger på barns bruk av mobil?

- Ja, alle mobilselskapene har solgt til barn i årevis uten å tilby en løsning som ivaretar de yngste brukerne. Det ansvaret tar vi nå, sier Christian Sæterhaug, salgs- og markedsdirektør i Tele2 til DinSide.

Slik ser Tele2 Bipper ut før lansering. Det er bestemt at det hver måned skal settes inn penger i et fond tiltenkt veldedige formål. Beløpet er foreløpig satt til fem kroner per abonnent.
Slik ser Tele2 Bipper ut før lansering. Det er bestemt at det hver måned skal settes inn penger i et fond tiltenkt veldedige formål. Beløpet er foreløpig satt til fem kroner per abonnent. Vis mer


Lokaliserer barnet

DinSide har fått en sniktitt på hvordan Bipper fungerer for den som bruker det, og førsteinntrykket er at det dekker svært mange av småbarnsforeldres behov for kontroll samtidig som det virker enkelt å bruke.

Ved hjelp av BipperSIM og en personlig adminsistrasjonsside på nettet kan du som forelder definere hvordan barna skal kunne bruke mobiltelefonen sin.

Bipper har selv oppsummert tjenesten i tre hovedstikkord: trygghet, kontroll og lokalisering.

Trygghet: En trygghetsalarm aktiveres med en hurtigtast, og inntil fem personer blir kontaktet.

Kontroll: Du kan bestemme hvem barnet skal kunne ringe til, hvem som skal kunne ringe barnet og for hvor store beløp barnet skal kunne ringe.

Lokalisering: Du kan se i hvilket område barnet befinner seg akkurat nå, eller i hvilket område mobilen befinner seg dersom barnet har mistet den. Denne tjenesten er også koblet til trygghetsalarmen.

Slipper dyre regninger

Tele2 Bipper gir også andre muligheter. Som eier av SIM-kortet er det du som administrerer barnets abonnement, men det er fullt mulig å legge til såkalte co-administratorer slik at andre kan gå inn og ta kontroll.

- Dette har vi tenkt på spesielt fordi skilte foreldre kan ha et slikt behov. Vi ser også for oss at barnevakter, besteforeldre eller andre ansvarspersoner i barnets liv kan få tilgang dersom det er praktisk. Dette er helt opp til administratoren, forklarer Vallestad.

Med Tele2 Bipper er telefonen automatisk sperret for underholdningsnumre, og det er ikke mulig å komme på nett med mobilen. Tanken er også at det skal være gratis å ringe andre Bipper-brukere.

Se også: Slik slipper du overraskelser på regningen

Må bli Tele2-abonnent

Dersom du tegner et Bipper-abonnement gjennom Tele2, får du et Tele2 SIM-kort med den programvaren som trengs for å benytte tjenesten, og SIM-kortet gjør at mor og/eller far enkelt kan kontrollerer barnets telefon via Bipper-protalen. Mor og far trenger ikke være Tele2-kunder for å bestille Tele2 Bipper, men tjenesten kan kombineres med Tele2s familieprodukt.

- Vi jobber nå med et utvalg av ulike typer telefoner som Tele2 Bipper-kunder kan benytte, sier Sæterhaug.

Tjenesten Tele2 Bipper vil være klar i bruk i begynnelsen av september, men Sæterhaug kan foreløpig ikke si noe om hva prisen vil være per abonnement.

Er overvåkingen problematisk?

Silje Vallestad presiserer overfor DinSide at Bipper ikke er et spioneringsverktøy, men en mobil "nanny".

Lokaliserings-funksjonen vekker imidlertid litt oppmerksomhet hos Datatilsynet.

Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon vil invitere Tele2 og Bipper til en samtale om den nye tjenesten. Foto: Bjørn-Eivind Årtun
Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon vil invitere Tele2 og Bipper til en samtale om den nye tjenesten. Foto: Bjørn-Eivind Årtun Vis mer


- Det vi i første omgang lurer på, er om dette skal være en forhåndsinnstilling, eller noe som kan skrus av og på, sier direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon til DinSide.

Han mener at barn skal kunne bevege seg fritt rundt, og det er stor forskjell på en femåring og en fjortenåring når det kommer til spørsmål om overvåking.

- Som forelder bør en tenke over om en virkelig vil overvåke barnet til alle døgnets tider. Tanken på å kunne overvåke barna er jo litt forlokkende, for man er jo engstelig for sine barn, men er ikke det at man skal kunne bevege seg litt fritt omkring, en del av det å vokse opp? spør direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon.

Han legger til at det på ingen måte er Datatilsynets intensjon å skyte en ny tjeneste som har gode hensikter, men at han vil invitere Tele2 og Bipper til et møte for å høre litt mer om hvordan tjenesten er tenkt bygget opp.

Billigst for deg? >>>>DinSides mobilkalkulator

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer