Endometriose er arvelig

Hvis du er kvinne og din søster har endometriose, er risikoen økt til det femdoble for at også du vil rammes. Kusiner har 50 prosent økt risiko.

Publisert
Sist oppdatert

Endometriose er arvelig

Hvis du er kvinne og din søster har endometriose, er risikoen økt til det femdoble for at også du vil rammes. Kusiner har 50 prosent økt risiko.

Av Hanna Hånes

Ved hjelp av den store slektsdatabasen på Island har forskerne funnet at endometriose er arvelig utover den nære familie. Tidligere er det vist økt risiko i nær familie, men ikke hos fjernere slektninger. Studien publiseres i tidsskriftet Human Reproduction i dag.

- Denne studien hadde ikke vært mulig å gjennomføre noen andre steder i verden. Studien er også viktig når vi nå skal lete gjennom det menneskelige DNA for å finne endometriosegenet eller -genene, seir dr Kari Stefanson i deCODE.

Gentest

Når forskerne finner de endometriose-framkallende genene, kan de i neste omgang utvikle en gentest. I dag må kvinner opereres for at man skal kunnen stille en sikker diagnose. Med en gentest kan man stille diagnosen ved hjelp av en enkel blodprøve.

Menstruasjonssmerter og problemer med barnløshet

Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren (endometrium) finnes utenfor livmoren. For eksempel inni eggleder eller på eggstokker, bukhinne, tarmer eller urinblæren. Endometriose medfører at kvinnen etter hvert får problemer med å bli gravid. Sykdommen forverres ofte med årene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer