Coronavirus

Endre innvilget ferie?

Har du fått innvilget ferie fra jobben, men ferieplanene endret grunnet corona-situasjonen?

FOLKETOMT: Det er for tiden god plass på vanligvis så travle Oslo Lufthavn, takket være coronakrisen. Men om du ikke får dratt på ferie, kan du da få gjort om feriedagene dine til arbeidsdager? Foto: Bjørn Eirik Loftås
FOLKETOMT: Det er for tiden god plass på vanligvis så travle Oslo Lufthavn, takket være coronakrisen. Men om du ikke får dratt på ferie, kan du da få gjort om feriedagene dine til arbeidsdager? Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Påskeferien nærmer seg, samtidig som corona-situasjonen, UDs råd om å ikke reise utenlands og regjeringens hytteforbud antakelig har satt stopper for mang en planlagt ferietur for en del av oss.

Men hva sier reglene om feriedager som du allerede har bedt om, og fått innvilget, av arbeidsgiver?

Kan man kreve at feriedager trekkes tilbake?

Vi har spurt Arbeidstilsynet om nettopp dette. Svaret er nei.

De forklarer at ferielovens bestemmelser ikke regulerer arbeidstakers adgang til å kreve at ferie trekkes tilbake.

- En inngått avtale om ferie vil derfor være gjeldende uavhengig av om feriereisen må avlyses på grunn av omstendighetene med corona, og en må dermed som utgangspunkt ta feriedager som planlagt, lyder svaret fra Arbeidstilsynets svartjeneste.

Snakk med arbeidsgiver

- Arbeidstaker som ønsker å avlyse allerede avtalt ferie må dermed ta dette opp med arbeidsgiver og det vil være opp til arbeidsgiver å avgjøre om en kan få trekke ferie for å jobbe i stedet, legger de til.

Advokat og avdelingsdirektør for NHOs advokattjenester, Margrete Meder, bekrefter at arbeidstakere ikke kan kreve sin ferie endret. Hun anbefaler at man har en god dialog på den enkelte arbeidsplass og finner frem til smidige løsninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.