Åpningstider på Vinmonopolet:

Endrer åpningstidene på polet: - Vil føre til økt alkoholsalg

Regjeringen vil i realiteten holde polene åpne én ekstra time på lørdager. Det er ikke alle like begeistret for.

ÅPENT TIL 16: Regjeringen vil forskyve lørdagens åpningstider til Vinmonopolet med en time. Foto: NTB Scanpix
ÅPENT TIL 16: Regjeringen vil forskyve lørdagens åpningstider til Vinmonopolet med en time. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For fem år siden ønsket Høyre og FrP å gjøre noe med åpningstidene til Vinmonopolet, noe som har blitt etterfulgt av åpne pol blant annet på nyttårsaften.

Nå ønsker regjeringen å gjøre noe med åpningstidene på lørdager, men ikke alle jubler over denne endringen.

Rusfeltets samarbeidsorganisasjon, Actis, tror dette kan føre til økt alkoholforbruk.

- Mer forbrukervennlig

Det er alkoholloven som styrer når det er tillatt for Vinmonopolet å selge alkohol, og på lørdager er dette fra 09 - 15 med dagens regler.

I regjeringens politiske plattform skriver regjeringen at de vil «flytte rammene for Vinmonopolets åpningstid på lørdager til klokka 10 -16».

Helsepolitisk talsperson i FrP, Åshild Bruun-Gundersen, sier til Dinside at endringen av åpningstidene er en seier for FrP.

- FrP ønsker å skape en enklere hverdag for folk flest i en travel hverdag. Jeg er glad for at vi får gjennomslag for å liberalisere alkoholpolitikken, slik at vi kan utvide Vinmonopolets åpningstider på lørdager. Det er en fornuftig endring som skaper mer frihet for forbrukerne, sier Bruun-Gundersen, og legger til at de er takknemlige for at KrF har vist vilje til å støtte en endring som er viktig for FrP.

Med dagens regler kan landets vinmonopol holde åpent fra 09-15, men ifølge Bruun-Gundersen holder de fleste åpent fra klokka 10.

- I praksis blir det dermed snakk om en utvidelse av åpningstidene for de aller fleste vinmonopolene, sier Bruun-Gundersen.

Ettersom endringen av åpningstidene er regulert i alkoholloven, må det en lovendring til før polene kan benytte seg av nye åpningstider.

Skal begrense forbruket

Vi har spurt helse- og omsorgsdepartementet om hvilke helsemessige begrunnelser som ligger bak dagens regler, og når en eventuell endring kan skje.

I en e-post skriver kommunikasjonsavdelingen til Dinside at rammene for Vinmonopolets salgstider følger av alkoholloven. En forskyvning av tillatte åpningstider vil derfor kreve lovendring, og at det er noe tidlig å si når man kan forvente en slik lovendring, da saken blant annet skal på høring.

I alkoholloven står det under lovens formål, at «reguleringen av innførsel og omsetning av alkoholholdig drikk etter denne lov har som mål å begrense i størst mulig utstrekning de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Som et ledd i dette sikter loven på å begrense forbruket av alkoholholdige drikkevarer».

- Uthuling av norsk alkoholpolitikk

Generalsekretær Pernille Huseby i Actis sier til Dinside at de mener regjeringen nok en gang går inn for en alkoholpolitikk som legger til rette for økt konsum.

- Det er grunn til å anta at forskyvninger i åpningstiden vil bidra til økt alkoholsalg. En årsak er at endringene i realiteten vil føre til en utvidelse, fordi et stort antall polutsalg ikke åpner før klokka 10 eller senere på lørdager. Sannsynligvis er det også større potensiale for omsetning mellom kl 15 og 16 enn mellom kl 9 og 10, sier Huseby.

Huseby sier videre at selv om forbrukervennlighet er viktig for å sikre polets legitimitet, må dette balanseres opp mot hensynet til folkehelsa. Actis mener videre at selv om forslaget i seg selv ikke utgjør en stor endring, kommer det i tillegg til de andre endringene man har sett siden 2013, som oppmykning av reklameforbudet og utvidelse av taxfree-kvoten.

- Alt i alt utgjør det en gradvis uthuling av norsk alkoholpolitikk, hevder Huseby.

Vil ha samme salgstider som ølsalget

Vin- og brennevingleverandørenes forening (VBF) sier til Dinside at de er positive til den ene timen på lørdag som det nå åpnes for, selv om de gjerne skulle sett ytterligere utvidelser av åpningstidene på polet.

De har lenge jobbet for at åpningstidene på Vinmonopolet skal være like med salgstidene for alkohol i dagligvarebutikker.

- Mellom butikk og Vinmonopol er det to timers forskjell på hverdager og har vært tre på lørdager. Den ene timen på lørdag som det nå åpnes for, er selvfølgelig bra og på høy tid. Men det er fortsatt ikke logisk at det eneste som er stengt på handlesenteret etter kl. 16 på lørdager og 18 på hverdager, er Vinmonopolet – særlig ikke når alkoholsalget er åpent i matbutikkene, sier generalsekretær Ingunn Jordheim.

Jordheim mener lekkasjene til grensehandel og taxfree er altfor store per i dag.

- Parallelt med lengre åpningstider, må vi få lavere alkoholavgifter for å kunne beholde mest mulig av alkoholsalget innenlands, mener Jordheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer