Prisendring på Vinmonopolet:

Endrer prisene

1. januar endres prisene på over 26 000 polvarer.

PRISENDRINGER: På nyåret har flertallet av varene på Vinmonopolet endret pris. Ikke alle til det bedre. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PRISENDRINGER: På nyåret har flertallet av varene på Vinmonopolet endret pris. Ikke alle til det bedre. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. januar endres prisen på over 26 000 varer på Vinmonopolet. Hver måned reduserer polet prisen på en rekke varer, den første hver måned, mens de tre ganger i året også har anledning til å sette opp prisene.

1. september i år ble mer enn 900 viner økt med mer enn ti prosent i pris. Den neste prisøkningen ser ikke ut til å bli like drastisk.

VINMONOPOLET: Kvier du deg for å bytte vin du har oppdaget noe feil med på Vinmonopolet? Det bør du ikke gjøre. Her får du en liten oversikt over hva du har lov til å reklamere på eller bytte! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Om lag 20 000 produkter blir rimeligere eller forblir uendret i pris, mens om lag 17 000 øker utsalgsprisen, skriver Trond Erling Pettersen, leder for varefag og faghandel i Vinmonopolet, i en epost.

Det store flertallet av varene endrer prisen med mindre enn et par kroner.

Opp 2500 kroner

De største prisendringene er, naturlig nok, å finne blant de dyreste produktene. Den varen som øker mest, i kroner og øre, går opp ned nesten 2500 kroner. En magnumflaske champagne av typen Christian Senez Carte Verte Brut går opp fra 15 999,90 til 18 499,50 kroner.

Nå er kanskje dette for spesielt interesserte, som i tillegg har ekstra god økonomi, men man finner også store prisøkninger til en tiendedel av prisen.

Her er de tjue største prisendringene i krone og øre:

Det er flere grunner til prisøkningen. Både alkohol- og emballasjeavgift ble inflasjonsjustert med 3,8 prosent med virkning fra 1. januar 2024.

I tillegg opplever både leverandører og importører til Vinmonopolet opplever, som de fleste andre, konsekvenser av kronekursen og økte priser generelt. Det kan være økte priser på råvarer, emballasje, etiketter og liknende.

- Vi har et stort og bredt sortiment og vil ha gode alternativer i alle prisklasser, sier Pettersen.

Spar 2700 kroner

Aller mest sparer du om Chateau Lafleur er blant dine favoritter. Neste uke settes denne vinen ned med 2700 kroner fra 6 637,50 til 3 3937,50 kroner.

Det kan være flere årsaker til at polet reduserer prisen på en vare, som at et produkt ikke selger like godt som forventet, det må selges ut mens det fortsatt er drikkelig, eller at det skal sluttselges fordi det skal ut av sortimentet, eller det har fått en ny importør.

Små justeringer

For de aller fleste varene er prisendringen så liten at du ikke vil merke den. Flere tusen varer settes opp - eller ned - med et par kroner, eller noen titalls øre.

For eksempel settes en flaske Falling Feather opp med fire kroner, en magnumflaske med ni kroner, mens en kartong av den samme vinen øker med to kroner, fra 447 til 449 kroner fra 1. januar.

En flaske Marques de Nombrevilla settes opp med fem kroner, både rød, hvit og rosé, mens magnum settes opp med ni kroner og en kartong rødvin øker med ti kroner.

De to neste på bestselgerlista, Laroche chablis og Tommasi Grattico Appasionata settes opp med hen dholdsvis ni, to og kroner per flaske, mens Wongraven Morgenstern Riesling settes opp med mellom to og ti kroner, litt avhengig av hvilken variant, det er flere typer og størrelser i polets sortiment, noe som ikke kommer fram i bestselgerlista.

Fullstendig oversikt finner du her.