Endrer størrelsen:

Endret denne

Derfor skjedde det.

SLIK SER DEN IKKE UT LENGER: Sist vi sjekket prisen på tacosaus var glassene 290 gram. Nå har de krympet til 230. Foto: Elisabeth Dalseg
SLIK SER DEN IKKE UT LENGER: Sist vi sjekket prisen på tacosaus var glassene 290 gram. Nå har de krympet til 230. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert

DinSide skriver jevnlig om produkter som nesten umerkelig endrer størrelse, nesten utelukkende til det mindre.

Denne gangen er det Rema 1000s tacosaus medium styrke fra deres egne merkevare R, som har krympet. De siste åra har glassene vært på 290 gram, mens nå er 60 gram sporløst forsvunnet.

- 230 gram er den opprinnelige størrelsen på denne tacosausen. Men grunnet krigen i Ukraina kunne ikke leverandøren lenger levere 230 gram, og derfor måtte vi endre til 290 gram. Nå har vi endret tilbake, sier Tore Høylie, direktør for innovasjon og egne merkevarer til DinSide.

I motsetning til det vi har måttet se oss vant til de siste åra, er det ikke bare størrelsen som har krympet. Prisen er også satt ned tilsvarende, bekrefter Høylie.

I dag koster et glass 7,20 kroner, noe som tilsvarer en kilopris på 31,30 kroner. Dette er faktisk rimeligere enn sist vi sjekket, da var kiloprisen 34,14 kroner.

Bedre sammenlikningsgrunnlag

En gruppe som har grunn til å juble over endringen er de som sjekker priser. For Rema 1000s glass med tacosaus er større enn hos konkurrentene, så de er ikke direkte sammenliknbare på pris - her må vi fram med kalkulatoren for å finne ut hvilken saus som er den billigste.

Det samme gjelder for forbrukere, nå er det enklere å se hvilket glass som er billigst.

Nå viser våre pristester at de store volumproduktene, som tacosaus medium styrke jo er, stort sett prises likt i de ulike lavpriskjedene, men det er likevel verdt å ta med seg. For endringen i størrelse er ikke bare for medium-sausen, det er også for sterk og mild.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Dette er produkter som ikke er like populære, eller gjenstand for pristesting, så det er gjerne her vi finner de største forskjellene, slik vår pristest av tacokrydder i august viste.

Priskrigen gir pussige utslag på pris, men dette er grunnen til at for eksempel omo color er mye rimeligere enn omo ultra hvitt, og at du får dobbelt så mye Maldon-salt for bare en krone ekstra.

Ikke krympflasjon

DinSide har sett flere reagerer på størrelsen i sosiale medier, men akkurat denne gangen er det ingen grunn til å rope «krympflasjon»!

Krympflasjon er et ord som brukes for å beskrive fenomenet når produkter krymper i størrelse, men har samme, eller høyere pris. DinSide har skrevet mye om krympflasjon, som i fjor ble kåret til årets ord.

Det er likevel god grunn til å være på vakt, om du merker at emballasjen har endret seg, eller at en pakke ser litt mindre ut.

Et annet fenomen som du bør være obs på er «skimpflasjon», at et produkt ser lik ut, men at kvaliteten er lavere, uten at det reflekteres i prisen.

Eksempler kan være at man bytter ut extra virgin olivenolje med vanlig olivenolje eller planteolje, eller endrer forholdet mellom ingredienser, slik at det blir mindre av de dyre ingrediensene.

Har du sett eksempler på dette? Send oss en mail.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer