Endringer for deg som betaler ned ekstra på studielånet

Sjekk ut Lånekassens nye regler før forfallet i november.

Hanne Bjertnes i Lånekassen gjør oppmerksom på endringer fra november. Du som betaler inn ekstra må bør merke deg endringene.  Foto: Lånekassen
Hanne Bjertnes i Lånekassen gjør oppmerksom på endringer fra november. Du som betaler inn ekstra må bør merke deg endringene. Foto: Lånekassen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Studielånet har fire forfall i året – 15. februar, 15. mai, 15. august og 15. november. Det er likevel fullt mulig å betale månedlig, og 70.000 av Lånekassens kunder gjør nettopp det.

Fra neste innbetalingstermin 15. november gjelder nye regler for deg som ikke følger den ordinære nedbetalingsplanen.

Les også: Disse kan miste støtten

Betaler på forskudd

I praksis er det slik at de som betaler månedlig betaler inn terminbeløpet på forskudd. Blant disse er det mange som runder opp beløpet. Har låntaker et terminbeløp på eksempelvis 5.878 kroner, er det ikke uvanlig at kundene runder oppover til 6.000 kroner og betaler 2.000 kroner hver måned, ifølge Lånekassen selv.

I dag fungerer det slik at de som ligger på forskudd kan la være å betale til de har brukt opp forskuddet. Med opprunding og ekstra innbetalinger er det dermed enkelte kunder som ligger mer enn én termin på forskudd. De som foretar en større innbetaling for å slippe å betale neste forfall – kan altså ikke gjøre det lenger.

Les også: Studenter sløser mest

Slik blir endringen

Fra november blir det slik at kunder som har betalt mer enn terminbeløpet, ikke får den ekstra innbetalingen overført til neste termin.

Innbetalinger som overstiger terminbeløpet vil nå bli behandlet som en ekstraordinær innbetaling, og fremtidige terminbeløp reduseres tilsvarende. Ønsker du heller å redusere løpetiden på lånet ditt, må du ta kontakt med Lånekassen.

– Kundene vil i mye større grad oppleve at de justeringene Lånekassen gjør på regningene og terminbeløpet, samsvarer med hva de er vant med fra egen bank hvis de betaler ekstra på lånet. Kunder som tidligere har gjort store innbetalinger, og som fortsatt er på forskudd, har mulighet til ikke å betale i november, opplyser Hanne Bjertnes, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen til DinSide.

Så lenge kunden ikke betaler mer enn terminbeløpet hvert kvartal, vil imidlertid endringen ikke få noen konsekvenser. Du kan fordele terminbeløpet akkurat som du vil innenfor hver termin.

Les også: Slik sparer du 10.000 på matbudsjettet

Del på tre

Ønsker du å betale hver måned og betale ned lånet til normert tid, bør du sjekke at din månedlige innbetaling bare er en tredjedel av terminbeløpet. Husk at hele beløpet må være innbetalt innen fristen den 15. i hvert kvartal. Komplett informasjon om de nye rutinene finner du på Lånekassens hjemmesider.

Som et alternativ til månedlig innbetaling til Lånekassen, kan du overføre et beløp til en regningskonto hver måned, og deretter trekke terminbeløpet herfra.

Flere ferske saker fra DinSide Økonomi finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer