Energibomben rosenrot

Omtalt som Nordens ginseng og Viagra blir rosenrot tippet til å bli det neste store helsekostproduktet i Norge – og med god grunn. Studier viser at den øker både fysisk og mental yteevne og bedrer humøret og motivasjon.

Publisert
Sist oppdatert

Bernt Rognlien
Lege og urtemedisiner

Rosenrot vokser enten langt nord eller høyt til fjells. Rosenduften fra jordstengelen har det vært interesse for i parfymeindustrien. Medisinsk har interessen for rosenrot vært økende de siste 30 år, etter at både russiske idrettsstjerne og astronauter begynte å bruke den som kosttilskudd. Den innehold adaptogener, som beskytter cellene våre mot fysiske og kjemiske skader og som øker toleransen for ulike stress påvirkninger. Virkningene til rosenrot ligner på virkningene til Ginseng, den stimulerer både fysisk og psykisk yteevne og gir mer energi og overskudd.

Det er publisert 17 studier på mennesker og 32 dyrestudier som viser at den øker både fysisk og psykisk yteevne og bedrer toleransen for stress. Den har innholdsstoffer som har en adaptogen virkning, dvs at de kan bedre cellenes yteevne og øke toleranse for både fysisk og psykisk stress. En studie på mennesker som har nattarbeid viser at den gir mindre tretthet og bedrer både konsentrasjon og hukommelse. Russiske medisinstudenter viser i en annen studie bedring både på fysisk og mental yteevne, bedret humør og motivasjon til å studere.

Ekstrakt av rosenrot kan brukes før du går inn i perioder med mer stress og belastning for å stimulere konsentrasjon og hukommelse og fysisk yteevne. Den kan også forsøkes for å bedre allmenntilstand og redusere tretthet og utmattelse etter langvarige påkjenninger og sykdom.

Rosenrot har også blodtrykksenkende virkning, og studier tyder på at den kan redusere både blodsukker og kolesterol i blodet.

Det er gjort dyrestudier som viser at den beskytter hjertet ved avkjøling, med rosenrot opprettholder hjertemuskulaturen en bedre pumpekraft til tross for avkjøling. Flere dyrestudier viser at rosenrot øker levercellenes toleranse for giftstoffer. Andre studier viser at cellenes toleranse for høye temperaturer og oppvarming også bedres langt utover det normale ved bruk av rosenrot. Det er dette som kjennetegner et adaptogen at det øker toleranse for fysisk, kjemisk og biologisk stress påvirkning.

Rosenrot vokser på fuktige steder opp til over 2000 moh, men kan også vokse helt ned til fjæra lang mot nord. Den er en vanlig fjellplante med kjøttfulle blad og en flerårig tykk rosen duftende rotstengel. Den har egne hann og hunnblomster som danner skjermer, begge er gule og blomstrer i juli. Rotstengelen gir mange blomster som bretter seg ut i store klaser. Om høsten blir hunnblomstene til røde fruktstander som er med å pynte opp i fjellheimen.

Rosenduften fra roten er sterkest jo mer lyst og høyere opp i fjellet planten vokser. Den har fra gammelt av vært brukt til fremstilling av hjemmelaget parfyme og til hårvask. Den ble brukt som et middel mot håravfall og for å stimulere hårvekst. Den hadde også en plass i sårbehandling, særlig ved brannsår, noe som skylles innholdet av garvestoffer som gjør at roten smaker snerpete og har en rødlig farge. I både islandsk, norsk og engelsk folkemedisin har den vært brukt som styrkemedisin noe som altså bekreftes av den forskning som er blitt gjort de siste 30 årene.

Først opprettet: 27.02.2004
Sist redigert: 16.07.2007

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer