Fastpris på strøm

Energibransjen mener flere bør binde strømprisen

En gjennomsnittlig husholdning ville spart 8000 kroner med en fastprisavtale på strøm i år i stedet for spotpris. Men nesten ingen binder strømprisen.

FASTPRIS PÅ STRØM: Spotpris eller fastpris? Det er det store spørsmålet nå som strømprisene er så høye. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
FASTPRIS PÅ STRØM: Spotpris eller fastpris? Det er det store spørsmålet nå som strømprisene er så høye. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom en familie med et forbruk på 16 000 kilowattimer hadde inngått en ettårig fastprisavtale i januar, ville de betalt rundt 30 øre per kilowattime gjennom året, pluss moms. Spotprisen har havnet på 70 øre per kilowattime i snitt i Sør-Norge. Inkludert moms blir dermed differansen 8000 kroner, ifølge et regnestykke bransjeorganisasjonen Energi Norge har satt opp for NTB.

– Over tid har spotprisavtalene vært de rimeligste. Men folk som ønsker større forutsigbarhet i økonomien, bør vurdere å velge fastprisavtale. Da slipper du å bekymre deg for slike prissjokk som vi har sett i vinter, men betaler normalt noe mer enn børsprisen om sommeren, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

Best tilbud om sommeren

Det er varslet historisk høye strømpriser gjennom vinteren. Men så snart vi har kommet oss gjennom den, mener Energi Norge at flere bør vurdere en fastprisavtale.

– De beste tilbudene får man normalt i sommerhalvåret og ikke når prisen er på topp som nå, påpeker han.

Norske strømkunder skiller seg i ut i Norden. Mens hele 57 prosent av danskene og 52 prosent av finnene har fastprisavtaler, er det bare 4 prosent av de norske som har det. I Sverige er tallet 25, viser en oversikt fra Energi Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.