Energidrøm eller -mareritt?

I 2007 settes strømkabelen Norned i drift. Du kan få lavere priser i tørre år, og høyere priser i våte år.

Publisert
Sist oppdatert

Om ett års tid får både tilhengere og motstandere av handel med strøm over landegrensene enda mer å gripe fatt i. I januar 2008 åpnes det nordiske kraftmarkedet ytteligere overfor kontinentet.

Den 580 kilometer lange strømkabelen, Norned, skal gå fra Feda, i Kvinesdal kommune, til Eemshaven, ved kysten i Nederland, og knytte sammen det norske og det nederlandske kraftmarkedet. Kabelen har en kapasitet på 600 MW.

Økt handel

På kartet til høyre ser du hvordan dagens strømkabler mellom Norge og utlandet tilrettelegger for handel med strøm over landegrensene.

Vest-Danmark omtales som en del av det nordiske strømmarkedet, selv om kraftprisene i området, ifølge Statistisk sentralbyrå, ofte ligger mellom norske og tyske priser. Dagens overføringskapasitet fra Norge til Danmark er begrenset til tre kabler som kan transportere 950 Megawatt (MW) fra og 1000 MW til landet. I tillegg kan det overføres cirka 3.000 MW mellom Norge og Sverige. Kabelen til Nederland vil øke overføringskapasiteten mellom Norge og utlandet med omtrent 15 prosent.

"Utvekslingen over NorNed vil være balansert, i den forstand at det over tid vil flyte like mye kraft i begge retninger. I tørre år vil det være netto import til Norge, og i våte år netto eksport. Dermed får kabelen en stabiliserende virkning på kraftprisene, og reduserer faren for at det oppstår svært anstrengte kraftsituasjoner i tørre år," skrev Statnett i sin konsesjonssøknad til Olje- og energidepartementet i 2004.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer