Enkelt å bytte julegavene!

Selv om det ikke står i loven, er retten til å bytte julegaver vunnet ved sedvane, sier Inger Johanne Raugstad i Forbrukerrådet til DinSide.

Overfor DinSide gir butikker uttrykk for romslighet vedrørende bytting av julegaver
Overfor DinSide gir butikker uttrykk for romslighet vedrørende bytting av julegaver Vis mer
Publisert

I og med at bytte i flere bransjer har vært praktisert så lenge, har det utviklet seg en sedvanerett, ifølge Forbrukerrådet. Dette gjelder spesielt for typiske gaveartikler som klær, bøker, smykker, sølvtøy, leker og CD'er.

– Det er en selvfølge å få bytte julepresanger forutsatt at du finner fram til forretningen der gaven er kjøpt, sier Inger Johanne Raugstad i Forbrukerrådet i Rogaland, foran den store byttedagen.

Bytting av gaver er ikke nedfelt i kjøpsloven, men Forbrukerrådet hevder at byttingen skjer som et resultat av sedvanerett. Raugstad har inntrykk av at i de aller fleste forretningene er folk behjelpelige med bytting. Dersom de ikke er det, vil Forbrukerrådet i Rogaland gjerne ha et lite vink.

– Dersom noen butikker er uvillige, bør vi merke oss disse og ha det i mente neste gang gaver skal kjøpes, sier Raugstad som mener det burde være en smal sak å få byttet ting i byer.

Hun er for øvrig lite begeistret for at salg starter allerede 3. juledag noen steder. Da kan folk som ønsker å bytte et klesplagg etter jul, risikere å stå igjen med en til gode-lapp på halve prisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer