Enkelt å skaffe seg frikort

Med frikort kan du tjene opptil 39.950 kroner uten å betale skatt. Og det kunne nesten ikke vært enklere å skaffe seg frikortet.

FRIKORT: En tekstmelding til Skatteetaten er alt som skal til for å skaffe seg frikort. Regner du med å tjene mer enn 39.950 kroner i år, skal du ikke ha frikort, men et vanlig skattekort. Foto: Per Ervland
FRIKORT: En tekstmelding til Skatteetaten er alt som skal til for å skaffe seg frikort. Regner du med å tjene mer enn 39.950 kroner i år, skal du ikke ha frikort, men et vanlig skattekort. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regner du ikke med å tjene mer enn 39.950 kroner i år, skal du heller ikke betale skatt. Du skal da bestille et frikort fra Skatteetaten som du skal gi til arbeidsgiveren i stedet for et vanlig skattekort.

Hittil har nær 70.000 personer mellom 13 og 18 år skaffet seg frikort i år. Rundt 11.500 personer i samme aldersgruppe har skaffet seg et vanlig frikort, fordi de visste de ville tjene mer enn fribeløpet.

LES OGSÅ: Disse pengene trenger du ikke å skatte av

Så enkelt bestiller du

Heldigvis må du ikke gjennom en haug med skjemaer og papirer for å få et frikort.

Alt du trenger å gjøre er å sende en tekstmelding til Skatteetaten, så vil du motta frikort så lett som bare det.

For å bestille frikort per tekstmelding må du gjøre følgende:

Send FRIKORT (mellomrom) fødselsnummer (11 siffer) til 02111.

Så er jobben gjort! Hittil i år har 3.740 ungdommer bestilt frikort på denne måten. I hele fjor var det over 12.200 som gjorde det samme.

Vil du ikke sende tekstmelding, kan du som vanlig bestille frikort på nettet. Alt du trenger å gjøre er å taste inn fødselsnummeret ditt (det vil si alle 11 sifrene), så skal du motta frikortet i posten. Fødselsnummeret kan du taste inn på Skatteetatens nettsider.

For å illustrere hvor lett du får frikort, har Skatteetaten laget en liten og beskrivende snutt, som viser deg hvor raskt jobben kan gjøres:


Du får ikke frikort hvis ...

For de aller fleste er det mer relevant å skaffe seg et vanlig skattekort.

Du kan nemlig ikke motta frikort dersom du har mottatt skattekort/forskuddsskatt for 2011, er gift eller registret med partner, eller kommer til å tjene mer enn 39.950 kroner i løpet av året.

Om du har frikort, men finner ut at du kommer til å tjene mer en beløpsgrensen, må du gå inn på Skatteetatens nettsider og bestille skattekort. Der kan du også endre ditt eksisterende skattekort, dersom det er behov for det. Sjekk Skatteetatens nettsider for mer informasjon.

LES OGSÅ: Derfor får du mindre lønn i juni

Hva om du har flere arbeidsgivere

Skal du ut og jobbe i sommer, skal du kanskje ha flere arbeidsgivere. Regner du med å tjene under beløpsgrensen, kan du fortsatt ha frikort, men da må du dele frikortet i to beløp.

Du velger selv størrelsen på beløpet for de forskjellige arbeidsgiverne, men husk å holde deg innenfor maksbeløpet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer