Enklere å få tak i homeopati

Publisert
Sist oppdatert

Enklere å få tak i homeopatiske medisiner
Oslos største apotek, Apotek1 Sfinxen på Majorstua, er først ute med å lagerføre homeopatiske medisiner utviklet for egenbehandling.

Så nå kan kundene enklere velge sine medisiner selv.

Dagens kunder er flinke til å skaffe seg informasjon på egenhånd via internett, tidsskrifter eller lignende, og velger av forskjellige årsaker ofte alternativ behandling. For kundene er det svært viktig med den kvalitetssikring som apotekene representerer.

Flere av landets apotek følger nå opp den seriøse delen av det alternative markedet og introduserer et knippe nye homeopatiske medisiner godt egnet for egenbehandling. Medisinene, som det for øvrig selges millioner av ute i Europa, er registrert med indikasjoner og dosering og kan brukes uten å konsultere homeopat på forhånd.

”Grønt hjørne”
Flere og flere av apotekets kunder ønsker for eksempel behandling som er fri for kjente bivirkninger. I denne forbindelse har Apotek1 Sfinxen på Majorstua, som for øvrig er Oslos største apotek, opprettet et ”grønt hjørne.”

Det grønne hjørnet fungerer som en egen seksjon i apotekets selvvalgshylle der kundene kan finne forskjellige homeopatiske og andre typer naturmedisinske legemidler som er beregnet for egenbehandling. Her finnes produkter for vanlige tilstander som normalt ikke trenger legetilsyn. Det er viktig at et slikt tilbud understøttes med nødvendig kompetanse og apoteket har ansatt en person med spesiell kunnskap om homeopati for å kunne tilby sine kunder riktig veiledning.

I det grønne hjørnet finnes det homeopatiske medisiner mot vanlige plager som forkjølelse, influensa, allergi, søvnforstyrrelser, reisesyke etc.

Egenbehandling
I homeopatien legges det stor vekt på sykdommens individualitet og pasientens helhetlige dynamikk. Nå introduseres det også noen homeopatiske medisiner som er spesielt utviklet for egenbehandling av vanlige tilstander som blant annet influensa, tørrhoste, allergi, reisesyke, nervøsitet og uro.

I motsetning til hva mange tror trenger man ikke forandre livsstil eller matvaner for å bruke homeopatiske medisiner. Man bør imidlertid være oppmerksom på at visse påvirkninger kan svekke, eller i verste fall oppheve virkningen av medisinene. Viktigst er koffein (kaffe, Cola, Battery).

Homeopatiske medisiner fås kjøpt reseptfritt på apoteket og kan brukes samtidig med andre medikamenter.

Prinsippet: Likt kurerer likt
Homeopati er en gammel medisinsk behandlingsform, satt i system av den tyske legen og farmasøyten Samuel Hahnemann for over 200 år siden. Homeopatien bygger på grunnprinsippet ”likt kurerer likt”, hvilket innebærer at stoffer som fremkaller bestemte symptomer på friske mennesker også kan initiere en prosess som kurerer de samme symptomer hos syke, forutsatt at det gis etter homeopatiske prinsipper.

For eksempel vil urten Belladonna, som inneholder atropin, skape symptomer som varmt, rødt annsikt, varme til hode, hodepine, blanke øyne og store pupiller. Dette er vanlige symptomer ved høy feber, og derfor er Belladonna også en av de viktigste homeopatiske medisinene ved høy feber.

Det homeopatiske likhetsprinsipp er beskrevet både i gamle indiske, greske, kinesiske og jødiske skrifter. Historiske personligheter som Hippokrates (460-377 f.Kr.) og Paracelsus (1493-1541) var begge kjent med dette prinsipp. Vi finner også eksempler på likhetsloven i praksis innenfor tradisjonell skolemedisin. Et typisk eksempel er det amfetaminlignende stoffet Ritalin som er vanlig foreskrevet ved hyperaktivitet.

I følge homeopatisk teori stimulerer medisiner fremstilt etter homeopatiske prinsipper kroppens eget potensiale til å lege seg selv, i motsetning til tradisjonelle farmasøytiske legemidler som virker direkte inn på kroppens kjemiske prosesser. Homeopatiske medisiner er fremstilt av naturlige substanser fra planter, dyr og mineraler.

Visste du for øvrig...
* at antall homeopatiske konsultasjoner i Europa øker med mellom 20-30% hvert år?
* at det finnes flere homeopatiske sykehus både i Europa og ellers i verden?
* at i Storbritannia er homeopati et tilbud innenfor det offentlige helsesystem, slik at man får refundert utgifter til både behandling og medisiner?
* at ca. 40% av allmenpraktiserende leger i Storbritannia og Nederland ordinerer homeopatiske medisiner?
* at i Frankrike inngår homeopati i den medisinske praksis hos ca.18 000 leger?
* at homeopati er en økologisk behandlingsform da verken produksjon eller bruk forurenser miljøet?

Ekstern link:

Mozon.no, 20.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer