Enklere å spore genmat

Ny norsk metode skal gjøre det lettere å spore opp potensielt helseskadelig genmodifisert mat.

Hittil har ingen genmodifiserte produkter blitt godkjent som mat i Norge. lllustrasjonsfoto: Colourbox      Foto: lllustrasjonsfoto: Colourbox
Hittil har ingen genmodifiserte produkter blitt godkjent som mat i Norge. lllustrasjonsfoto: Colourbox Foto: lllustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Selv om de fleste eksperter mener genmodifisert mat er trygt å spise, medfører produktene en ukjent helserisiko på lang sikt.


Hittil har ingen genmodifiserte produkter blitt godkjent som mat i Norge. Men siden vi importerer mat fra land som har godkjent bruk av genmodifiserte matvarer, er det stor sannsynlighet for at de kan havne i butikkhyllene likevel, ifølge Matportalen.

Genmodifisert materiale (GMO) er levende organismer som har får arvestoffet sitt endret ved hjelp av genteknologi. Det vil for eksempel si at en plante har fått tilført et gen som gjør den motstandsdyktig mot insektangrep.

Les også: WHO: Genmat må testes bedre

Ukjent GMO
Dersom noen setter inn gener som ingen har brukt i en GMO før, og ønsker å holde dette skjult, så oppstår i prinsippet en ukjent GMO. De metodene som er benyttet til nå ville ikke kunne finne en slik GMO.

Nå skal en ny, norsk metode gjøre det lettere å utvikle metoder for hurtigpåvisning, slik at man kan spore opp GMO i markedsførte produkter. Den nye teknologien er utviklet ved Veterinærinstituttet og har allerede fått internasjonal oppmerksomhet.

Les også: Ny genmat-risiko oppdaget

- Med den nye metoden vi har utviklet kan man, med visse begrensninger, for eksempel avsløre om en risplante inneholder en ukjent genmodifisering. Vi vil også kunne si noe om hvor farlig den kan være, sier forsker Arne Holst-Jensen ved Veterinærinstituttet til DinSide Helse.

- Ukjente genmodifiseringer er potensielt farligere enn kjente genmodifiseringer. De er nemlig ikke risikovurdert av myndigheter i noe land, forklarer han.

Hittil har ingen genmodifiserte produkter blitt godkjent som mat i Norge. lllustrasjonsfoto: Colourbox      Foto: lllustrasjonsfoto: Colourbox
Hittil har ingen genmodifiserte produkter blitt godkjent som mat i Norge. lllustrasjonsfoto: Colourbox Foto: lllustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Når skal metoden benyttes?
Veterinærinstituttet undersøker jevnlig varer som importeres til Norge. Disse blir imidlertid hovedsakelig testet for kjente, genmodifiserte plantevarianter som er godkjent i EU, men ikke i Norge.

Les også: Strengere kontroll av norsk kjøtt

Holst-Jensen sier den nye metoden vil være såpass kostbar å bruke at den bare vil være aktuell når man har spesiell mistanke og tilgang til materiale som egner seg for analyse:

- Det kan for eksempel være at man ønsker å undersøke hva som dyrkes av bønder som får spesielt store avlinger og bruker frø som de ikke har samlet fra egen avling. Disse undersøkelsene vil da gjøres sammen med myndighetene i landet det gjelder.

Er GMO farlig?
Selv om de fleste eksperter mener genmodifisert mat er trygt å spise, medfører produktene en ukjent helserisiko på lang sikt, ifølge Matportalen.

Men Holst-Jensen har tillitt til at risikovurderingene som gjøres av norske og europeiske eksperter, er gode. Han mener også at nordmenn i liten grad har grunn til å være bekymret når de kjøper mat i Norge:

- Noen produkter inneholder små rester av genmodifiserte råvarer som er godkjent i EU men ikke i Norge. Disse nivåene er likevel godt under den grenseverdien på 0,9 prosent som EU og Norge har satt for at produkter skal være merkepliktige, forklarer han.

Les også: 50 prosent mer økologisk i butikkene

- Det er også viktig å være klar over at denne grenseverdien ikke har noen sammenheng med risiko, men er satt fordi man ønsker å gi forbrukerne frihet til å velge mellom produkter som er genmodifiserte eller ikke, fortsetter Holst-Jensen.

Dersom en GMO kan være farlig, vil den ikke bli godkjent. Da gjelder ikke merkeplikten, og i stedet vil selv ørsmå mengder være helt forbudt, understreker han.

Les også: Økologisk er bortkastet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer