Enklere å spore genmat

Ny norsk metode skal gjøre det lettere å spore opp potensielt helseskadelig genmodifisert mat.

Hittil har ingen genmodifiserte produkter blitt godkjent som mat i Norge. lllustrasjonsfoto: Colourbox            Foto: lllustrasjonsfoto: Colourbox
Hittil har ingen genmodifiserte produkter blitt godkjent som mat i Norge. lllustrasjonsfoto: Colourbox Foto: lllustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hittil har ingen genmodifiserte produkter blitt godkjent som mat i Norge. Men siden vi importerer mat fra land som har godkjent bruk av genmodifiserte matvarer, er det stor sannsynlighet for at de kan havne i butikkhyllene likevel, ifølge Matportalen.

Genmodifisert materiale (GMO) er levende organismer som har får arvestoffet sitt endret ved hjelp av genteknologi. Det vil for eksempel si at en plante har fått tilført et gen som gjør den motstandsdyktig mot insektangrep.

Les også: WHO: Genmat må testes bedre

Ukjent GMODersom noen setter inn gener som ingen har brukt i en GMO før, og ønsker å holde dette skjult, så oppstår i prinsippet en ukjent GMO. De metodene som er benyttet til nå ville ikke kunne finne en slik GMO.

Nå skal en ny, norsk metode gjøre det lettere å utvikle metoder for hurtigpåvisning, slik at man kan spore opp GMO i markedsførte produkter. Den nye teknologien er utviklet ved Veterinærinstituttet og har allerede fått internasjonal oppmerksomhet.

Les også: Ny genmat-risiko oppdaget

- Med den nye metoden vi har utviklet kan man, med visse begrensninger, for eksempel avsløre om en risplante inneholder en ukjent genmodifisering. Vi vil også kunne si noe om hvor farlig den kan være, sier forsker Arne Holst-Jensen ved Veterinærinstituttet til DinSide Helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer